Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Учени пресъздадоха гласа на 3000-годишна мумия

Снимка: Getty Images

Ако мъртвите можеха да говорят, вероятно биха имали много за казване. Все пак, това би било доста по-трудно ако можете да издадете само един звук и нямате език.

При тези непростими условия, на 3000-годишната египетска мумия Несямун трябва да ѝ бъде простено, че едва измърмори едно „еееехх“.

След няколко хилядолетия на безмълвие, това беше звукът, който учените чуха, когато отпечатаха чрез 3D технология гласовия тракт на мумията.

"Той със сигурност не може да говори в момента", призна Дейвид Хауърд, логопед от Лондонския университет, пред The ​​New York Times.

"Но мисля, че е напълно правдоподобно да предположим, че един ден ще бъде възможно да се възпроизвеждат думи по начин, по какъвто биха звучали в действителност".

Хауърд е правил подобни неща и преди, но само по гласните трактове на живи хора. Според неговия опит обаче той казва, че този гласен звук е много реалистичен. Преминаването от него към реч очевидно е огромна стъпка, но процесът поне е стартиран.

През 2016 г., използвайки компютърна томография, учените успяха да пресъздадат гласа на мумията Ötzi the Iceman, но гласните му звуци са много по-дрезгави от тези на Несямун.

Този път изследователите използваха подобен метод, за да пресъздадат гласовия тракт на Несямун - от устните на мумията до ларинкса. Свързвайки високоговорител с компютър, екипът направи един вид изкуствен ларинкс, използвайки компютъра за генериране на звук за гласовия тракт.

Този единствен гласен резултат не е достатъчен, за да синтезира цялостна реч, обясняват авторите в своя документ. За да направят това, те ще се нуждаят от повече познания за специфичните артикулации на гласните пътища, както и за фонетиката и времето на езика на този древен свещеник.

Може би език (мускул) също би бил от полза. Докато гласовият тракт на мумията беше в забележително състояние след няколко хилядолетия, по-голямата част от този конкретен мускул (езика) липсваше.

"Дайте му език и тогава бихме могли да преместим целия гласов тракт наоколо, използвайки знания за производството на реч", каза Хауърд пред CNN.

"Това е възможно, въпреки че в момента не можем да го направим лесно."

В древноегипетската култура се е смятало, че "да изговориш името на мъртвия означава да го накараш отново да живее". Външната страна на ковчега на мумията гласи "Несямун, гласът на истината". Може би един ден гладкият му глас ще може да прочете този надпис на глас. Чуйте сега първият звук.

още от Любопитно