нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Учени возиха носорог с главата надолу. Грабнаха Антинобелова награда

Getty Images

Експеримент, при който учени завързаха и транспортираха носорог с главата надолу, за разберат какъв е ефектът от това, грабна тазгодишната Антинобелова награда.

От списанието за научен хумор „Анали на невероятните изследвания“, което организира награждаването, коментираха, че присъждат забавния приз на онези открития, които те карат първо да се засмееш, но после и да се замислиш. Изследването на носорога, което взема първото място в категорията за транспортни изследвания, прави именно това, пише „Би Би Си“.

 

 

Животното е подложено на тест в Намибия от ветеринарния лекар Робин Радклиф от университета Корнел и неговите колеги. Целта е да се разбере дали здравето му може да бъде компрометирано, докато виси надолу с главата от хеликоптер. Това е дейност, която често се извършва и при местене на носорози между различни области на фрагментирани местообитания.

Това не е всичко – Радклиф и останалите учени, в сътрудничество с намибийското министерство на околната среда, вдигат общо 12 черни носорози с кран и измерват физическите им реакции. За тях дори се оказва по-добре да висят завързани за краката си, отколкото да бъдат позиционирани на една страна.

Тази година церемонията по връчване на антинаградите се проведе онлайн заради пандемията от COVID-19. Както обичайно, и този път истинските нобелови лауреати удостоиха получателите с техните призове. За екипа с носорозите това беше Рич Робъртс, носител на „Нобел“ за химия.

Всеки победител получава трофей, който трябваше собственоръчно да сглоби от разпечатка в PDF формат, както и фалшива банкнота от 10 трлн. зимбабвийски долара.

Сред останалите носители попадат учени, изследвали бактериите в дъвките, залепени по тротоари, както и проучване за контролирането на хлебарки на подводници.

още от Любопитно