нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

За първи път НАСА взе проба от астероид

Getty Images

НАСА отбеляза още една успешна мисия в историята на космическите пробиви. На 20 октомври на около 334 млн. км от Земята корабът „Озирис Рекс“ на американската космическа агенция за кратко се докосна до повърхността на астероид на име Бену, за да вземе проба от повръхността му /камъчета и прах/, които учените да изследват с надеждата за нови открития, свързани с възникването на Слънчевата система.

До една седмица окончателно ще стане ясно дали пробата е взета успешно, пише изданието Nature. „Направихме го – маркирахме повърхността на астероида. Изглежда, че космическия кораб е работил безупречно... Надявам се светът да гледа на това като на добра новина – нещо, е което можем да се гордеем на фона на цялото безумие, което се случва тази година“, коментира Данте Лорета, главен изследовател на мисията и планетарен учен от Аризонския университет в Тусон.

По първоначален план намеренията на екипа не са били „Озирис Рекс“ да каца върху космическото тяло заради малките му размери и прекалено ниската му гравитация, предаде „Евронюз“. След близо две години, прекарани в орбитата на Бену, корабът е избрал локацията с най-много частици, достатъчно малки да бъдат погълнати и е извършил контакт с повърхността за 5 секунди.

Мисията на стойност над 800 млн. долара започна през 2016 година и е първата на НАСА за събиране на проби от астероиди, следвана от два полета на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).Когато корабът достига Бену, Лорета и колегите му установяват, че множество големи и опасни камъни пречат на пълноценно кацане на повърхността, затова инженерите разработват автоматизирана система, така че капсулата да проследи къде да се приземи възможно най-безопасно.

още от Любопитно