нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Завещанието на принц Филип ще се пази в тайна 90 години

Getty Images

Завещанието на принц Филип ще остане в тайна поне за 90 години, за да защити „достойнството и положението“ на кралицата, постанови Върховният съд на Великобритания. Това означава, че то няма да бъде достъпно за обществена проверка в продължение на десетилетия.

В продължение на повече от век след смъртта на висш член на кралското семейство от съдилищата се иска да запечатват завещанията. След 90 години нов процес ще реши дали може да бъде разпечатано, предаде „Би Би Си“.

Изслушването по молбата за запечатване бе проведено при закрити врата през юли от сър Андрю Макфарлейн, един от висшите съдии. Той изслуша аргументи на адвокати, представляващи херцога на Единбург, главния прокурор, главния юрисконсулт на правителството и след това публикува решението си.

Като президент на семейния отдел към Върховния съд сър Макфарлейн е пазител на сейф, съдържащ над 30 плика, всеки от които съдържа волята на покоен член на кралското семейство. И за първи път от повече от 100 години той се заема с процес, чрез който тези завещания могат да бъдат оповестени публично.

Съдията не е виждал завещанието на принц Филип и с него не е споделяно нищо от съдържанието, освен датата на изпълнението и самоличността на назначения изпълнител.

Според кралския експерт Майкъл Неш този правен механизъм е създаден, след като принц Франциск от Тек оставил ценни изумруди на своята любовница, графинята на Килмори. Плик с неговото завещание е сред строго пазените от сър Макфарлейн. Най-новите допълнения са тези на покойната кралица майка и принцеса Маргарет, която почина през 2002 година.

Едно от имената, които не фигурират под опеката на сър Макфарлейн, е това на принцеса Даяна. Нейното завещание бе публикувано след смъртта ѝ през 1997 г., като от него стана ясно, че по-голямата част от богатството ѝ е запазено за нейните двама сина и ще могат да го получат, след като навършат 25 години.

Принц Филип почина през април 2021 г., 8 дена преди да навърши 100.

още от Светска хроника