Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жива акула на повече от 5 века откриха край Гренландия

Снимка: Guliver/ Getty Images

На изумителна находка се натъкнаха учени във водите край Гренландия - откриха жива акула, родена през 1505 година, което я прави по-стара от гения на английската литература Уилям Шекспир, пише в. "Сън".

Специалистите безпогрешно могат да определят възрастта на гренландската полярна акула, тъй като тя расте с по 1 сантиметър всяка година. Представителите на вида са истински рекордьори-дълголетници в животинския свят, предава БТА.

Новооткритият екземпляр е най-старото живо гръбначно същество на планетата, коментира един от изследователите, проф. Ким Пребел.

Средната продължителност на живота на гренландската полярна акула е 272 години. Това са най-северните и най-студенолюбивите акули между всички останали. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 7,3 метра. Но обикновено средната дължина на тези животни е 2,4.-4,8 метра, а теглото им не превишава 400 килограма. Месото на гренландската акула е считано за национално ястие в Исландия. Учените са започнали изследване на ДНК-то на откритата прастара акула с надеждата да открият тайните на дълголетието на този вид, а и вероятно не само на него.

още от Любопитно
24
Понеделник
Февруари