Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Amazon е най-скъпият бранд в света за втора поредна година

Снимка: Gulliver / Getty images

За втора поредна години гигантът в онлайн търговията Amazon запазва позицията си като най-скъп бранд в света според класацията BrandZ Top 100, изготвяна от консултантската група Kantar, пише Си  Ен Би Си.

В сравнение с миналата година стойността на марката Amazon нараснала с близо една трета до 415,9 млрд. долара. На второ и трето място са съответно Apple (352,2 млрд. долара) и Microsoft (326,5 млрд. долара), който тази година задмина Google (323,6 млрд. долара). Силното представяне на Microsoft се дължи отчасти на увеличеното използване на платформа Teams, след като много хора бяха принудени да работят от вкъщи заради пандемията от коронавирус, се казва в доклада на Kantar.

Макар че новините около пандемията потопиха фондовите борси през месец март, акциите на компаниите за онлайн търговия, като Amazon, се възстановиха през април, за сметка на физическите магазини, които отчетоха драстичен спад на търсенето.

„Въпреки че зависимостта на потребителите от доставките до дома по време на пандемията поставиха на изпитание логистичните възможности на Amazon, тя също така потвърди мощта на компанията“, пише още в доклада на Kantar.

Пета позиция заема Visa(186,8 млрд. долара), а на шесто и седмо място се нареждат китайските гиганти Alibaba(152,5млрд. долара) и Tencent (150,9 млрд. долара). Топ 10 допълват Facebook (147,1 млрд. долара), McDonald’s (129,3 млрд. долара) и MasterCard (108,1 млрд. долара).

„Брандовете, които дават възможност на хората да се ориентират в модерния свят на цифровите устройства, осигурявайки им лесен достъп и удобство, увеличиха стойността си, или поне се представиха по-добре от останалите марки в своята категория“, казват от Kantar.

Китайската социална мрежа за споделяне на кратки видеа TikTok е най-силно представящият се нов участник в Топ 100 с оценка от 16,9 млрд. долара, изпреварвайки популярни марки като KFC, Uber и Adidas.

„TikTok е една от най-вълнуващите и креативни марки, влезели в Топ 100 през последните години. Тя промени правилата на играта по време на пандемията“, коментират от Kantar. Въпреки това тя остава далеч от конкурентите с в сферата на социалните мрежи Instagram (41,5 млрд. долара) и Facebook.

Общата стойност на Топ 100 брандовете достигна 5 трлн. долара, което е ръст от 5,9% спрямо периода преди пандемията. От Kantar очакваха повишение от 9%.

Пълният доклад може да видите тук.

още по темата
още от Маркетинг