Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Архитект, фотограф, пътешественик - Димитър Караниколов, единственият български лектор на фестивала за реклама ФАРА

ФАРА – най-големият фестивал за реклама в България, отбелязва 20-тото си юбилейно издание през юни. Това е най-значимото и престижно събитие на рекламния и комуникационен бранш в България. Тази година събитието се провежда в Пловдив между 6 и 8 юни под мотото „Гладни за идеи“ с подкрепата на фондация „Пловдив 2019“. За поредна година фестивалът не само ще отличи най-добрите реклами за изминалата година, но организира богат и интересен лекционен панел със световни лектори в областта на маркетинга, рекламата и изкуството. Един от най-ярките лектори на фестивала тази година е българин – фотографът Димитър Караниколов, за който може би все още не сте чували много, но светът вече го познава добре.

***

„Има един синдром на хората, които са работили, учили или просто живели в чужбина дълго: те не са нито риба, нито рак. Не се чувстват добре нито на едното, нито на другото място.“ Думите са от интервю в Quotes Magazine на Димитър Караниколов, който не е нито риба, нито рак в много отношения.

От години Димитър обикаля по света и се задържа за сравнително кратко на едно място. На пръв поглед изглежда, че обикаля, за да снима, защото той вече е известен фотограф, поне толкова известен, че BBC, National Geographic и FOX публикуват негови снимки. Instagram също го обича. Има 28 682 последователи и постове с по 8 000, 10 000 и дори 32 000 лайка.

Ако опознаете по-добре Димитър, ще разберете, че снима, за да пътува. Пътуването е центъра, а историите, които разказва са запечатани в образи. „Израснах по времето на социализма и за първи пък излезнах от България на 20 години“. Копнежът му по пътуване и откриване на нови светове е толкова голям, че дори и днес се чувства спокоен, само ако знае, че има резервиран полет, който предстои до няколко месеца. Историите му в кадри разказват за преживяванията в Монголия, Мианмар, Мексико, Филипините, Боцвана, Бирма. Но едни от най-специалните му снимки са именно от България.

Димитър е един от българите, който първо емигрира в Лондон (където открива собствено студио за архитектурни визуализации), а след това ре-емигрира обратно в България. Историята му е необикновена и силно емоционална.

„По принцип при мен има тенденция от виртуалното към реалното, дори от дигиталното към аналоговото. Постепенно започнаха да ме интересуват, може би с възрастта, неща, които са реални, които можеш да пипнеш. Сега ми харесва все повече да се занимавам с реална материалност на обемите и формите. За мен тенденцията е в движението към реалното. Бих искал да правя повече неща, които са по-близко до природата и материята.“

Димитър Караниколов, архитект, фотограф (макар, че сам не се определя като такъв) и пътешественик е лектор на тазгодишният фестивал за реклама ФАРА, който ще се проведе от 6 до 8 юни в Пловдив. Неговата история в образи е всъщност историята на пътуването му към себе си. „Когато събрах достатъчно снимки, които хората харесваха, разбрах, че между тях няма нищо общо. Бяха правени от мен, но всяка имаше свое различно излъчване. Замислих се, кое прави почерка и идентичността на един творец, макар че и до днес не мога да се нарека нито творец, нито дори фотограф. Това, което търсех, би трябвало да е онова, което обединява моите кадри. Отне ми дълго време да го открия“. Търсенето и намирането на идентичността на един художник, който никога не е предполагал, че ще стане такъв, е в основата на лекцията на Димитър Караниколов. Може да я чуете в Пловдив, в културен дом Борис Христов на 8-ми юни в рамките на фестивала за рекламна креативност ФАРА. А тук можете да видите част от творчеството му.

още от Маркетинг