Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вирусен взрив от емоции, без да похарчиш стотинка за тях

Pexels

Представете си, че само с един Фейсбук пост генерирате над 42 000 интеракции и достигате до 2.8 млн. души. Представете си, че този пост промотира продукт, който има голяма търговска стойност за бизнеса ви. А сега си представете, че не сте похарчили и стотинка за това. Ето това е силата на вирусния маркетинг.

Денис Пишчек е предприемач, широко познат с координирането на силни, брандирани маркетингови кампании във Фейсбук и Инстаграм, включително примера по-горе, който е управлявал от името на Kinder Bueno. Според него, за да стане нещо вирусно, се изисква много късмет, но има начини да максимизираме шансовете си. Ето какво предлага той:

1. Подсилване на груповата персона

Първата стъпка е да се предават теми, подсилващи груповата идентичност. Оформянето на съдържанието изисква дълбоки познания за света на таргет аудиторията – предизвикателства, страхове, интереси и мотивация. Един от начините да се идентифицират е да се провери какво циркулира сред онлайн общностите, релевантно на вашата аудитория.

2. Задействане на емоциите

За да предизвикате емоционален отговор, той трябва да има степен на шок, предизвикващ силно позитивна или негативна емоционална валентност, съобразена с контекста на вашата аудитория. Пишчек често избира да се фокусира върху формулиране на съдържание, което отключва позитивни емоции като адмирация, радост и щастие, тъй като е по-добре за изграждането на бранда. Въпреки че признава, че предизвикването на чувство на страх се използва в някои случаи като силен мотиватор и не трябва да бъде игнорирано.

3. Смилаемост

Според проучване, съдържанието, което комбинира убедителен разказ и визуализация, е най-подходящо да управлява човешкото внимание. Всъщност вирусността е тясно свързана с привличането на вниманието. Колкото по-лесно разберете съобщението, толкова по-лесно ще го споделите. В социалните медии Пишчек често използва видеа с големи, ясно написани субтитри, които незабавно проговарят на аудиторията. По този начин, докато един потребител сърфира в своя нюзфийд, само един поглед е достатъчен, за да улови основната тема. Също така е важно да създавате съдържание, базирано на платформата, в която планирате да го разпространявате. Например, Фейсбук приоритизира дълги видеа, докато Инстаграм предпочита по-къси клипове.

4. Практическа употреба

Пишчек силно вярва, че вирусното съдържание трябва да има практическа стойност за аудиторията, без да изглежда единствено като рекламиране на продукт. Едно е да станеш вирусен със съдържание, провокиращо емоционален отговор и мотивиращо действията на група хора, но съвсем друго е да го правиш, докато промотираш бранд.

Когато Пишчек започва да се занимава с вирусен маркетинг, той е помолен от брандовете да публикува съдържание в собствените си мрежи. За да остане верен на аудиториите и да предостави някаква добавена стойност на брандовете, той полага невероятни усилия, за да се увери, че интересите на общността съвпадат с тези на рекламодателите.

За кампанията на Kinder Пишчек тества няколко видеа с еднакви ключови послания сред таргет група на възраст между 18 и 34 г., за да установи най-добрите начини за вирусност. Това може да стане органично или с разпределянето на бюджет за платена реклама.

Използването на вирусния маркетинг е изключително мощен начин за генериране на органичен рийч и разпознаваемост на бранда. Създавайки съдържание, което привлича емоциите на аудиторията, то ще е в много по-добра позиция да стане вирусно и да генерира масов интерес към марката ви.

Джонатан Джефри за Entrepreneur.com, превод: Габриела Беличовска

още от Маркетинг