Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Силна история

Getty Images

От създаването си през 1923 г. „Уолт Дисни“ привлича вниманието на потребители от цял свят и на всякаква възраст заради силния бранд, който е изградила в своята почти 100-годишна история. Пазарната капитализация на конгломерата вече надвишава 200 млрд. долара и продължава да расте, като само през последната година се е увеличила с 11% по данни на Business Insider.

Три неща можем да научим от маркетинг стратегията на компанията според Арън Шнуур в материал за Medium.com.

Създайте историята си

Сторителингът или разказването на истории е ключово за „Дисни“. Това изисква емоционален компонент, валиден за клиенти на всички възрасти. Брандът се е научил добре да владее тази техника. Всяка реклама, филмче и билборд трябва да напомня за тези емоции и тези истории.

„Всички знаем за силата да привличаме емоции чрез силен сторителинг и това прави „Дисни“ толкова уникален“, споделя Жофроа дьо ла Бордоне, бивш директор на компанията.

Как успява да отличи себе си от конкурентите?

Отговорът е в уникалната контент маркетинг стратегия. Обикновено „Дисни“ първо създава една история и след това създава цяла линия от продукти около нея.

Опознайте аудиторията си

„Дисни“ отлично отговаря на желанията на аудиторията си, а за да го прави, я познава добре. За голяма част от хората, свързани с бранда, носталгията е водеща за взаимодействието с него. Тези, които са се сблъскали с него в детството си, искат да се връщат към хубавите безгрижни спомени и не искат ново „Дисни“, а искат автентичното, което са обичали като деца. С постоянство брандът изгражда такова усещане във всяко следващо поколение.

Голяма грешка ръководството на компанията прави при стъпването на международни пазари, започнало през 80-те години на миналия век. Когато „Дисниленд“ отваря врати в Токио, решава да предлага японска храна на местните. Продажбите обаче са ниски, защото повечето от тях искат да усетят така далечната им култура на Щатите – хот дог, пържени картофки и сода са сред предпочитанията им.

Опитвайки да избегне да повтори това недоразумение, брандът си взема поука при откриването на увеселителния си парк в Париж през 1992 година и предлага само американска храна на посетителите. За разлика от японците, французите не се вълнуват толкова от чуждата култура и избират да се хранят в традиционни ресторанти извън „Дисниленд“. След като осъзнават това, шефовете бързо добавят опцията за френска кухня в парка.

В момента „Дисни“ постоянно анализира как реагират публиките на различните филми, предавания, атракции и други форми на забавление, за да може да им отговори с релевантно.

Формирайте изживяването

„Когато вярваш в нещо, вярвай в него през целия път, мълчаливо и неуспоримо“, казва самият Уолт Дисни. С голяма ангажираност компанията му приема този начин на мислене и внимателно планира всяка своя стъпка. Всичко до последния детайл в парковете на „Дисни“ има добре обмислено място.

Ние вероятно няма да управляваме увеселителни паркове, но е важно да разберем значението на формирането на унифицирано, холистично изживяване за потребителите си. Ако изграждате бранд, коя една дума искате да предадете на аудиторията си? С какво чувство? Искате да забавлявате, вдъхновявате или убеждавате хората?

За да стартирате успешно свой собствен бизнес, трябва да си отговорите на тези въпроси, да разберете как да създавате цялостни изживявания за общността си. И точно като при „Дисни“, и вашите потребители ще продължат да се връщат отново и отново, удовлетворени от това, което сте им предложили.

още от Маркетинг