нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"По-добрият избор!" - докажете го

Pexels

Когато напишете името на продукта или услугата си в една търсачка, вероятно ще получите милион резултати. Пазарът е пренаситен, особено в някои сфери като финансите, уелнес и електронната търговия.

В такава ситуация е трудно да изпъкнеш. Независимо дали чрез ниски цени, високо качество или просто удобство, трябва да намерите начин да позиционирате бранда си като по-добрия избор. Не сте сигурни откъде да започнете? Ето 5 стратегии как да се отличите.

Конкуренцията

Многото резултати в търсачките не са лоша новина за вас. Използвайте ги като предимство, като кликнете на водещите линкове. Все пак това са конкурентите ви.

Проучете какви инструменти, цени и политики имат те, какви послания използват, разкриват ли нещо за стратегията си.

Това, което клиентите ви не харесват в конкуренцията, е шанс за вас да го направите по-добре. Нещо, което конкурентите праввят много добре, също е база, която можете да покриете в продуктите или услугите си.

Нишата

На всеки пазар има безкраен брой ниши. В едно запълнено пространство изглежда сякаш всяка ниша е заета. Ако е така, не опитвайте да се състезавате директно, а създайте своя собствена ниша.

Сайтовете за запознанство правят това добре – VeggieDate дебютира като сайт за вегетарианци например. Alikewise свързва хората на база предпочитаната от тях литература.

Преди да инвестирате, проучете. Има ли достатъчно голяма ниша, на която можете да се наложите като водещ бранд? Какви проблеми имат потребителите?

Каналите

Как доставяте продукта ви? На някои пазари сложните вериги за доставка означават продуктът да премине през десетки ръце преди да достигне крайния потребител.

Елиминирането на този процес не само ще помогне за формирането на по-конкурентна цена, но и ще ви позволи да изградите по-силна връзка с клиентите. Прегледайте веригата си за доставки, търсете стъпки, които можете да премахнете.

Достоверността

На един пазар с много играчи достоверността е всичко. Потребителите нямат време да четат и проучват стотици брандове, затова избират този, който познават и на който вярват най-много.

Изграждането на достоверен бранд е маратон, а не спринт. Проследете профилите си в социалните мрежи и вижте какво казват потребителите за продукта ви. Обръщайте внимание на това какво им харесва и какво – не, на клиентското обслужване, доставката и всичко останало.

Ако видите негативни коментари, не се фрустрирайте. Отговорете им, като въведете промени в полза на потребителите.

Връзката

Друга причина защо брандингът отнема време? Изграждането на силна връзка с потребителите не се случва за една нощ.

Истинските взаимоотношения са като приготвянето на автентично ястие – правилните съставки трябва да се комбинират внимателно и търпеливо.

Каквато и да е плътността на пазара ви, разграничаването на бизнеса от конкурентите е продължителен процес. За да насърчите лоялността на старите клиенти и да помогнете на новите да разберат за вас, напишете си домашното.

Питър Дейзими, съосновател на Hostt, за Entrepreneur.com

още от Маркетинг