Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Няма лоша реклама! Дали?

AdsoftheWorld

Много хора казват, че няма лоша реклама и затова не познават граници при създаването на кампании, които дълго се обсъждат от аудиторията. Когато говорим за противоречия в комуникацията с потребителите, често се чудим доколко ефективно е създаването на такива всъщност. Няколко примера в това отношение анализира Дезире Пералта за Medium.com.

Adidas и Арвида Байстрьом

През септември 2017 г. в своя кампания за лансиране на нови обувки брандът за спортни стоки си партнира с шведската фотографка, манекенка и музикантка Арвида. Това, което привлича вниманието на потребителите към рекламата, е фактът, че тя не е обезкосмила краката си. Въпреки създалото се недоволство, компанията не изтри криейтива, защото имаше намерение да покаже нова концепция за женственост, която не следва стереотипите.

Броят на харесванията на снимките от тази фотосесия в социалните мрежи се увеличи с 35 хил. спрямо останалите публикации на Арвида, която към момента има над 200 хил. последователя.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by arvida byström (@arvidabystrom) on Sep 25, 2017 at 6:46am PDT

Coca-Cola срещу Pepsi

Двата бранда винаги са демонстрирали съперничеството си в своите кампании, което през годините е генерирало редица конфронтации, които никога не остават незабелязани. Например Pepsi е използвала Дядо Коледа от Coca-Cola в свои кампании. Красноречив пример е и този криейтив:

Кадър: AdsoftheWorld

Този подход изглежда изгоден и за двата бранда, дори се предполага, че закачливите реклами са предварително обсъдена стратегия, тъй като привличат вниманието на потребителите и носят продажби.

H&M и расизмът

Когато става дума за маркетинг, компанията за бърза мода H&M често се свързва с лансирането на нова линия дрехи през 2018 година, когато в онлайн магазина се появи тъмнокожо момченце със суетшърт с надпис „Най-готината маймуна в джунглата“. Много потребители разпознаха расизъм в снимката и тя бързо обиколи социалните мрежи. Против кампанията се обявиха и знаменитости като баскетболиста Леброн Джеймс и музикантът The Weeknd.

Тук противоречието се оказа негативно за имиджа на бранда. Това доведе до сваляне на кампанията и поднасяне на извинения от страна на ръководството.

 

Кадър: Medium.com

Този подход за достигане до повече хора е рискован, тъй като невинаги работи. Никога не можем да сме напълно убедени какво ще си помисли потребителят, но ако сте достатъчно смели, все пак има и много успешни противоречиви кампании.

още от Маркетинг