нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пирамидата на изживяванията

Pexels

Когато откриват добре познатата пирамида на потребностите на психолога Ейбрахам Маслоу, маркетолозите бързо откриват ползите ѝ за разбирането и обяснението на потребителските модели и основните нужди на масите.

Оттогава обаче обществата са се променили осезаемо, което обяснява предложението на Скот Бари Хауфман за създаването на нова интерпретация на известната йерархия.

Днес повече от всякога е необходимо да се адаптира нуждата от продукт или изживяване, което кара потребителите да се развиват и да учат. Хората все повече искат да откриват възможности да надминават самите себе си, да се превръщат в повече от това, което са. Те търсят в брандовете приоритизирането на чувствата и целите. Вижте 3 примера за компании от съвременния маркетинг, които са успели да трансформират подредбата в пирамидата.

The North Face

От основаването си през 1966 г. в Сан Франциско този бранд се е посветил на спортните продукти, които помагат на потребителите да завършат своите приключения сред природата.

Със слогана „Никога не спирай да откриваш“ The North Face подканва хората да се впуснат във вълнуващи изживявания и да постигнат свои лични успехи, независимо дали става дума за тежка експедиция или за любителска разходка в планината.

Една от целите на компанията е защитата на природните богатства и вдъхновяването на всички да последват този пример. Именно това се промотира в кампанията „Навън е страхотно“ сред таргет аудиторията. Тя набляга на желанието за растеж повече, отколкото на базовата нужда от защита и комфорт.

Източник: The North Face

Subaru

В края на 2006-а, когато вече има 40 години рекламна история зад гърба си, японският автопроизводител Subaru все още не покрива голяма част от потребителите в Америка.

Тогава на екипа от агенцията, отговорна за кампаниите на бранда, му хрумва да превключи от рационални аргументи, като например достъпност по отношение на цената, към емоционални аргументи чрез кампания, обединяваща всички около любовта. „Любовта е това, което прави Subaru-то Subaru“ е слоганът на проекта. Поредица от реклами докосват сърцата на хората чрез щастливите взаимоотношения между приятели и семейства, а след това продажбите значително се увеличават.

Източник: The North Face

IKEA

От самото начало мебелният гигант е познат със своите по-достъпни и евтини продукти с прилично качество. Шведската компания даде холистична представа за демократичния дизайн, подходящ за всеки дом и всяко семейство.

IKEA винаги е била ангажирана с популяризирането на продукти, които улесняват и подобряват живота на хората, самите магазини пренасят клиента в свят, в който може да се почувства като у дома си.  Тази ангажираност е част от визията на основателя Ингвар Кампрад, която е да не се губят пари, пространство и време.

Така компанията иска да научи обикновения човек да бъде максимално практичен и да изгради у него по-силна лоялност към себе си.

Жан-Марк Буше за Medium.com

още по темата
още от Маркетинг