Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Идеалното време за промяна

Shutterstock

След разглеждане на информацията за потребители от харесвания на Google, Wikipedia, Twitter, Reddit и други изследователи от Техническия университет в Дания стигнаха до извода, че с всяка изминала година хората се фокусират все по-малко върху тенденциите, преди да преминат към следващите нашумели такива.

Това е очаквано в среда, в която се качват 500 часа видеа и 2.1 млн. съобщения в Snapchat на всяка минута. Те се появяват само за секунди, а Instagram Историите – за 24 часа.

Със социалните медии, рекламата и активациите потребителите са изложени на стотици изображения в денонощието. Излагането им на брандирано съдържание също се е увеличило драстично. Според компанията Oberlo 83% от потребителите в Instagram откриват нови продукти и услуги в платформата. В YouTube резултатът е още по-висок – 90%.

За марките, които се опитват да бъдат забелязани, да доставят ключови послания и да се разграничат, никога не е имало по-подходящ момент за промяна – защото и потребителите я очакват. Те очакват нови снимки и послания, стига те да са в състояние да задържат интереса им. И са по-готови от всякога да видят и приемат промяната ви.

Важен е контекстът

Ако един бранд прави нови, иновативни неща, е по-вероятно хората да отговорят с любопитство. Напоследък марки като Facebook, Starbucks, Snickers, Mastercard и Instagram „еволюираха“ и това бе прието от публиките им бързо, за няколко седмици.

Маркетолозите често се чувстват затруднени, когато става дума за промяна. Страхът от спада на продажбите ражда консерватизъм. Само по себе си въвеждането на нещо ново крие рискове. Най-добрите обаче са готови да поемат този дискомфорт и имат волята да преведат екипите си дори през най-немислимите промени.

В съвременната медийна среда желанието да ви бъде неудобно може да се окаже ключът към това да останете релевантни за аудиторията си.

Проучване и отговорност

Маркетолозите трябва да уважават и съхраняват това, зад което брандовете им застават и да не го изменят. Важно е също да се ангажират с визията.

Бъдете сигурни в едно – границата между новостите и безотговорните промени е много тънка. Не можете да захвърлите усилия, полагани години наред. Предлагам на маркетолозите да проведат проучване, за да добият по-голяма представа. И все пак, креативните агенции може и трябва да достигат до нови аудитории и пазари, насърчавайки брандовете да поставят въпроса какво е „приемливо“.

Сатору Уакешима за Marketing Dive

още по темата
още от Маркетинг