нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Здраве в мрежата - една бързо растяща индустрия

Снимка: Shutterstock

Повечето хора отиват онлайн, когато търсят доставчик на здравни услуги - общопрактикуващ лекар, зъболекар, специалист изследвания или здравна клиника на частна практика. Ето защо доставчиците на здравни услуги трябва да мислят за себе си като за собственици на малки фирми. Те трябва да имат своите стратегии за дигитален маркетинг, ако искат да се развиват през 2019 г. 

Това е специфично. Цифровият пейзаж днес има значение, дори за лекарите. Да имате добър уебсайт има значение, както и да поддържате блог с голямо съдържание, а също и да сте активни в социалните мрежи.  

За онези доставчици на здравни услуги, които вече са били достатъчно публични, 2019 пък ще е годината за подобряване на маркетинговите стратегии, за повишаването на лоялността от пациентите, за увеличаването на видимостта в индустрията и за използването на онлайн обратна връзка от пациенти.

Ето и още няколко съвета:

Използвайте резултатите от търсенето по локация и сайтовете, в които влизат местните общности. 

Нека започнем с това къде повечето хора започват да намират доставчици на здравни услуги. Това е чрез търсене в интернет. Ако някой не може да намери практиката ви онлайн, определено не е добре за бизнеса. Обикновено над 90% от хората, търсещи дадена услуга в интернет, я търсят за обкръжението си - на местно ниво. Затова е важно бизнесът със здравни услуги да инвестира в SEO. Този аспект от дигиталния маркетинг все още е пренебрегван от много практици, въпреки че е ясно, че няма как бизнесът им да излезе в резултатите от търсенето автоматично. 

Чатботове

Това е една от другите актуални тенденции на 2019 г. Доставчици на здравни услуги ще внедряват чатботове в стратегията си за дигитален маркетинг. Чатботовете са компютърни програми, които дават възможност да се общува с робот чрез изпращането на съобщения. Обикновено в уебсайтовете се отварят текстови полета. Това дава възможност пациенти да задават основни въпроси 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, без да има денонощно на линия човек. В САЩ чрез чатботовете се насрочват часове за преглед или се поръчват лекарства. 

Един от начините да се използват чатботове е с Facebook Messenger. Има ги и в сайтовете на лекари. В тази автоматична комуникация се споделя информация за нови услуги на клиники, предлагат се промоционални отстъпки. 

Чатботовете са интерактивни, така че здравните специалисти могат да ги използват, за да подсещат пациентите, които се интересуват от превантивни грижи, като например ваксинацията срещу грип - това е още един начин да ги накарат да преминат вратата на лекарския кабинет. 

Продължава на следващата страница.

още по темата
още от Маркетинг