нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Книгите, които Гай Кавазаки цени

Снимка: LinkedIn

Трябва да ви призная, огромен фен съм на гуруто за маркетинг от Силициевата долина, тех-евангелист и инвеститор на рисков капитал Гай Кавазаки, и то откакто той се появи на международната сцена още през 80-те години. Тогава работеше в Apple. От тогава ми харесва и следя всички негови най-нови мисли и писания.

Наскоро Гай Кавазаки подготви списък с най-ценените от него четири книги, които препоръчва, в партньорство с услугата за дигитална библиотека, е-книги и абонамент за аудиокниги Scribd. Ето кои са четирите книги, които той посочи, както и коментар на Гай Кавазаки за тях. 

...

"Ако искате да пишете" на Бренда Уеланд ("If You Want to Write: A Book about Art, Independence and Spirit", Brenda Ueland). 

"Тази книга посветена на писането, но е приложима към всяко творческо начинание. Просто замествайте това, което правите (напр. програмиране) с писане и ще ви освободи от външната - и вътрешната - негативност, която ви дърпа назад", съветва Гай Кавазаки. 

"Влиянието" на Робърт Чалдини ("Influence", Robert Cialdini). 

"Това е най-важната книга, която един маркетолог може да прочете", казва Гай Кавазаки. "Научете принципите на социалната психология, които ще ви направят по-ефективен комуникатор, лидер и родител", продължава той.

"Абсолютна стойност" на Итамар Саймънсън и Емануел Розън ("Absolute Value", Itamar Simonson, Emanuel Rosen). 

"Цикълът на приемане на продукта е нещо толкова присъщо на вчерашния ден. Прочетете какво е необходимо, за да убеждавате хората по целия свят, в който обратната връзка е мигновена и вездесъща, а върхът на пирамидата вече се намира на дъното", пропъръчва Кавазаки. 

Всяка книга на Лий Чайлд. 

Гай Кавазаки е голям фен на всичко за Джак Ричър. "На човек му се иска да бъде като него. Никога не съм бил разочарован от книга за Джак Ричър, а съм прочел всяка една от тях, някои и по два пъти", продължава той. 

И въпреки че не споменава своите собствени книги, може да отбележим наличността на последната му: "Wise Guy: Lessons from a Life", която излезе в Щатите в края на февруари 2019 г. В нея той разкрива как е могъл да успее под ръководството на Стив Джобс и признава, че работният му опит с него е бил предизвикателство, неприятен и винаги плашещ. Но казва също и че Джобс фундаментално е променил живота му. 

Питър Икономи, автор в Inc.com

още от Маркетинг