нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Етичен и устойчив - луксът израства в нов категориен ред

Кан, Франция. Снимка: Shutterstock

Привличането на млади потребители, които имат интерес и страст към лукса, бе една от големите теми, обсъждани на най-мащабното и престижно събитие за рекламно творчество през годината - фестивала в Кан, Франция, Cannes Lions, съобщи euronews.

Годишният фестивал, провеждан на Френската Ривиера, обединява хиляди творци от целия свят, които обсъждат и след това променят бъдещето на бранд комуникациите, маркетинга и рекламата.

Тази година стана ясно, че в луксозния сектор има хиляди млади хора, които са технологично грамотни и са потребители, харчещи значително за лукс. Големите брандове трябва да се адаптират и да внедряват иновации, за да им се харесат и да удовлетворят интересите им, стана ясно на събитието в Кан. Доклад базиран на данни от миналата година показва, че милениъл поколението и поколението Z задвижват 85% от ръста на луксозните продажби по света. 

Затова трябва да се създава за тях специално изживяване

Луси Грийн, глобален директор на JWT Intelligence в Wunderman Thompson, обясни: "Това, което наблюдаваме не само като продукт, но и като начин за маркетиране, е идеята за емпиричен маркетинг и емпирични иновации". Тя не се основава само на разходите на милениълите и на поколението Z за удовлетворяване на желания, а е част от вашата бранд идентичност в социалните мрежи.

Марките днес осъзнават, че ако създадат някакъв специален експеримент, сътрудничество с художник например, е по-вероятно да бъде споделено за него от младите им клиенти, продължава тя.

По думите ѝ напоследък се наблюдават много опити компаниите да създават форми на развлекателно съдържание, базирани на стрийминг услугите и каналите за слушане като подкастовете. 

Търси се етичен и устойчив лукс

Днешните клиенти, купуващи луксозни стоки и услуги, имат нарастващ апетит за етични и устойчиви стоки - нещо, което комуникационната индустрия осмисля и работи, за да му отговори. 

"Независимо дали става дума за веган кожа или за това Стела Маккартни да обедини сили с биотехнологичната компания Bolt Threads, за да извлече кожа от протеин на гъби, или пък Шанел да инвестира в Sulapac - биоразградима форма на опаковки... цялата идея за лукса се предефинира като нещо, което трябва да бъде отговорно", коментира още Грийн. 

Дигиталното на първо място

Все повече млади клиенти купуват луксозни неща онлайн, затова смартфоните и digital-first платформите като Instagram стават ключов фокус за генериране на продажби. 

"Разговарях с издателя на едно от най-важните модни списания в света и те търсят начин да придвижат бранда си напред чрез инфлуенсъри в Instagram - много е различно да мислиш да изведеш бранда си напред чрез тях, вместо с традиционните медии", отбеляза Бил Канарик, глобален директор потребителски практики в Ernst & Young.

"Така че аз мисля, че луксозните марки вършат чудесна работа в изграждането на мрежа за влияние и използването на платформи като Snapchat и Instagram, за да развият своите марки в бъдеще", продължи той. 

още по темата
още от Маркетинг