Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Марките, които се превърнаха в нарицателни

2499

Снимка: Shutterstock

Да се стремиш да се превърнеш в символ на търговска категория и после цял живот да се бориш с това – такова е проклятието на марките, които се превръщат в нарицателни.

Преходът на наименованието на търговската марка в отъждествяне с продуктовата категория първоначално работи за компанията. Но след това медалът обръща другата си страна – брандът, станал нарицателно се превръща в сериозен проблем, защото всеки производител може да се възползва от масовизирането му и да печели от славата му. Затова и много компании вложиха доста рекламни и пиар усилия да предотвратят тази трансформация.

Характерен пример в това отношение бе компанията Xerox, която успя да изкорени нарицателното "xerox" от английския език и да го замени с photocopier (фотокопир). В много държави, компанията се бори и до ден днешен на този фронт под девиза "Ксерокс – това е Xerox. Xerox — това не е само ксерокс". И въпреки това продължава да бъде един от най-ярките символи на марките, превърнали с в нарицателни. 

Предлагаме да припомним още няколко подобни примера от историята на маркетинга, разказани от Business Insider. Ето ги и тях. 

Джип

Това е термин, с който в много страни на света днес хората продължават да наричат автомобилите с висока проходимост. Всъщност, като бранд, "джип" идва от абревиатурата JP (Джей-Пи) в името на автомобила "Willys JP", произвеждан от компанията Willys по време на Втората световна война.

Памперс

Това пък е търговската марка на компанията Procter & Gamble, с която днес наричаме всички хартиени пелени. През 90-те години на миналия век кампанията повежда глобална просветителска кампания, в която изпраща уточняващи прессъобщения до медиите, че "Памперс" е търговска марка и не бива да се употребява като нарицателно. С това уточнение и до ден днешен се съобразяват само конкурентите в бранша, които много внимават в рекламите си да не използват думата "памперс".

Вазелин

Vaseline е търговски знак на Unilever, принадлежал преди на изобретателя на продукта Chesebrough-Ponds.

Аспирин

Като търговски знак думата, с която всички сме свикнали да наричаме открай време таблетките ацетилкалицилова киселина в различни дози, е измислена и принадлежи на компанията Bayer.

Хероин

Въпреки негативните му конотации в днешно време, хероинът е бил фармацевтичен продукт, продаван като успокояващо при кашлица и като аналог на силното болкоуспокояващо морфин. Смята се, че името му идва от heroic — "героичен" и е принадлежало пак на Bayer като търговска марка. Въпреки, че компанията прекратява производството му още през 1913 г., като нарицателно е жив и днес.

Продължава на следващата страница.

още по темата
още от Маркетинг
16
Неделя
Юни