Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Его пари не прави, но заради него може да ги загубите

138

Снимка: Shutterstock

Бизнесът често допуска някои пропуски, когато става дума за начина, по който се представя пред клиентите.

Това посочва редовният автор в онлайн изданието Entrepreneur Кевин Доум. Според него водещо сред тях е следното:

Не сте наясно с възвръщаемостта на вашата маркетингова инвестиция. Много собственици на фирми влагат средства в рекламни усилия, от които не виждат конкретен резултат. Така губят много пари.

Такъв пример е случаят с Хелън Смит, която има клиника за козметични зъболекарски услуги в Бостън. В продължение на 8 години Хелън харчи по 1300 долара за рекламна колонка в телефонния указател на града. През цялото това време не се замисля каква полза има рекламата за бизнеса й. Отказва се от нея, когато се налага да съкрати разходите си и дори да смали офис пространството. С ограничени приходи тя се замисля как да използва парите си най-ефективно, така че да има полза от вложението й в реклама, и разработва и дообогатява уебсайта си. Започва да пита пациентите откъде са разбрали за кабинета й. Сега знае, че 36 хил. долара годишно, които харчи за маркетинг чрез сайта и нейния блог й носят 70 хил. долара печалба.

Твърде много залагате на екипа по продажбите. Когато търговията не върви, собствениците обикновено оказват твърде много натиск върху служителите в отдел продажби. Опитват се да ги накарат да направят невъзможното, за да си върнат предишния оборот.

Според Кевин Доум отделът за продажби е важен, но той е само част от уравнението. Голяма част от вложенията и от работата трябва да са в маркетинга. Търговците обикновено отиват и си вършат работата като казват това, което трябва да се каже, за да бъде направена покупката. Работата на маркетинга е да направи казаното от тях ефективно.

Сайтът ви се чете повече като реклама, отколкото като ценен източник. Ако сайтът показва само данни за продуктите на фирмата и за цените им, може да бъде изгубена ценна връзка с клиента. Един от големите проблеми на бизнеса е, че много често той говори прекалено за себе си и не се фокусира върху нуждите и проблемите на хората.

Халън Смит с клиниката за козметична, дентална медицина, за която стана дума по-горе, например, е установила с опита си, че сайтът на бизнеса трябва да има разнообразно съдържание. В него тя говори на потенциалните клиенти за видовете процедури, които могат да им бъдат извършени при нея, но има и образователна страница с линкове към статии, електронни книги и видеоклипове, свързани с теми, от зъболекарските импланти до дъха сутрин рано и медицинския туризъм.

Смит дори има страница, която препраща към услугите на други представители на местния бизнес като магазин за домашни любимци и тайландски ресторант в квартала й.

още по темата
още от Маркетинг
25
Вторник
Юни