нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Преди марките говореха сами. Сега всички говорят вместо тях

Снимка: Shutterstock

Преди социалните мрежи, марките говореха сами за себе си. Един билборд на Coca-Cola например в миналото със сигурност е бил поставен от компанията за газирани напитки. Днес обаче една публикация за Coca-Cola в социалните мрежи може да дойде от всеки един човек, всеки ден, всеки час.

За някои марки, това може да е нож с две остриета. От една страна, потребителите няма да се поколебаят да споделят опит. В Щатите, например, проучвания показват, че до 97% от хората четат онлайн ревюта за определени продукти. От друга страна, един щастлив клиент, който разказва на света, че е доволен, може да надмине по влияние всяка реклама или електронна поща, които парите могат да купят.

И така, как могат марките да получат повече такива клиенти? Бързият растеж изисква използването на три относително нови дисциплини: социален, експериментален и инфлуенсър маркетинг.

Аз съм голям привърженик на поставянето на служителите на първо място - когато компаниите го правят, служителите после дават на клиентите си невероятно преживяване. Упоритата работа и внимателните усилия могат да развиват лоялност сред клиентите. Тези клиенти впоследствие са по-добре позиционирани да станат истински защитници на бранда и бизнеса. 

Една компания, с която работих веднъж, например, даде на клиентите си приоритет, когато ставаше въпрос за рекламата от уста на уста. Нейният главен изпълнителен директор беше разтревожен дали клиентите все пак ще представят бранда правилно. Но когато направихме маркетингов анализ за миналото открихме, че компанията е могла да спести 57 000 долара за една година, ако е окуражавала защитата в своя полза в социалните мрежи. С други думи, тя е могла да расте по-бързо, на по-ниска цена. 

Марките не могат да наложат на клиентите да казват хубави неща за тях в социалните мрежи. Но все пак, ако използвате тези няколко тактики, бихте могли да се доближите до това. 

Използвайте автентично звучене. 

Въпреки че автентичното звучене на бранда има значение за всяко поколение, най-много държат на него милениълите. 9 от всеки десетима души, родени в края на 80-те години, казват, че предпочитат всичко, което виждат в социалните мрежи от бизнеса, да изглежда за тях по-скоро истинско, отколкото перфектно пакетирано. Проучване от 2017 г. показа, че трима от 10 от тях биха се отказали от следването на даден бранд в социалните мрежи, ако са видяли, че той се държи неистински и публикува твърде манипулирано и обработено съдържание. 

Автентичността може да се окаже трудна за дефиниране, но не е толкова трудна за изпълнение. Махеш Чадах, съосновател на туристическия сайт Reservations, казва, че брандовете трябва да бъдат прозрачни в своите комуникации, да предоставят полезни съвети и да свеждат до минимум суперлативите. Той също счита, че е от решаващо значение марките да изграждат своя глас, отчасти защото не могат да придават съдържание, генерирано от потребителите - което 85% от потребителите виждат като по-влиятелно от другите форми на комуникация с марката.

Изградете група от инфлуенсъри. 

Има причина толкова много от маркетолозите да използват инфлуенсър маркетинга. Шестима от десет маркетолози в САЩ увеличават бюджетите си за маркетинг чрез влияние в социалните платформи през 2019 г. Когато някое влиятелно лице препоръчва определен продукт или услуга, последователите му също искат да се свържат с него и това все още работи. В някои индустрии, като например козметичната, инфлуенсърите са особено ефективни. 

Предложете отлични изживявания. 

Вместо да раздавате химикалки или брандирани бутилки за вода и да се надявате, че ще ги видите в града, създайте за клиентите си някакво преживяване. Не само, че те ще го оценят повече, но е по-вероятно да го споделят в социалните мрежи, което е по-мащабируемо.

Стимулирайте споделянето. 

Дори най-силното съдържание не се използва много, ако не се вижда. Използвайте малки награди като дегустация на продукти, туристически обиколки или намаления за услуги - за да насърчите потребителите да споделят за марката положително съдържание в социалните мрежи. Като се има предвид колко ценно е съдържанието, генерирано от хората, давайте допълнително възнаграждение, ако те могат да привлекат внимание в мрежата към собствената си публикация.

още по темата
още от Маркетинг