нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тук има идея!

Снимка: Shutterstock

Какво е характерно за рекламните кампании, в които видеото достига до голяма публика и има действителен успех?

Организаторите на световната поредица от конференции TED преди време стартираха инициатива съвместно с YouTube, за да потърсят 10-те глобални рекламни кампании, които си струват вложените пари. Кампанията бе обявена под надслов “Ads Worth Spending Initiative”. Целта бе да бъдат открити отговорите на въпроса какви са най-забележителните видео реклами, които наистина са си стрували изготвянето и финансирането. И да се направят съответните изводи, полезни за глобалната маркетингова индустрия и за интернет аудиторията.

Накрая изводите бяха обобщени в доклад. Сред тях бе водещо следното:

- За да стане харесвана и "вирусна", видео рекламата най-вече трябва да има идея. Ключът е креативност. 

Публиката иска съдържание, задвижено от идеите. Него тя е склонна да сподели. Затова работата на криейтив отдела в рекламната агенция е от незаменимо значение. Най-простичката и същевременно най-трудна задача на рекламата се състои в творческото чудо. Има ли го, има я и нея.

За да стане рекламата по-творческа, винаги може да се използва музика.  Един добър пример в тази насока дойде преди години от Япония. За да промотира мобилния телефон с дървено покритие на NTT Docomo, японската агенция Drill Inc. изгради огромен ксилофон в средата на гора. Малка дървена топка беше спусната по 413 дървени плочки. Така ксилофонът успешно засвири Симфония 147 на Бах, под акомпанимента на няколко чуруликащи птички. 

- "Виж кой говори!". Другата успешна формула е нетрадиционно поднесеното послание на бранда, неочаквано да се достави по начин, измислен извън рамките. Например, случай с меча кожа у дома, която се оказва разказвач на рицарска история, както в рекламата на Canal + от преди време. 

- Работят рекламите с фокус върху някаква социална кауза.

Например реклами, които с шокираща снимка призовават хората да извършат нещо полезно за общността си.

Пример: Агенция Memac Ogilvy организира в Тунис кампания, използвайки лика на сваления през 2011 г. държавен диктатор в страната Бен Али. Тя постави негова снимка на площад в централен град. Шокирани, хората са се събрали, за да видят кой издига образа на Али отново и възражда култа към него. Отдолу са прочели "Внимавайте. Диктатурата може да се върне. На 23 октомври ГЛАСУВАЙТЕ".

- В рекламата си компаниите трябва смело да защитават корпоративната си етика и да изтъкват добрите си практики. Например, ако произвеждат екологични храни като зеленчуци и месо, могат да бъдат дръзки и да кажат на висок глас, че тяхната продукция е по-добра от тази на гигантите от индустриалното производство.

- Друга вечна съставка в рекламата, която и досега работи, е хуморът. Използването му в нея успява да накара хората да запомнят съобщението.

- Социалните медии могат да се използват, за да се стимулират хората да заговорят за рекламата. Сега, повече от всякога. 

Освен това компаниите трябва да използват "културен компас", за да се уверят, че брандът им се е насочил в правилната посока. Идеята е да създават и представят ТВ спот, в който говорят за връзката си с дадена кауза. Понякога се наблюдава навлизането на полезна сериозност в маркетинг съобщението. 

И още: Ако идеята е достатъчно добра и личната история е достатъчно силна, хората ще гледат рекламата, дори да е дълга повече от минута и половина.

още по темата
още от Маркетинг