Затвори

Съвети за добра ориентация в света на медиите

Снимка: Shutterstock

Светът на медиите се промени с идването на технологиите. Читателят днес плува в море от информация, множество източници се борят за вниманието му.

В епохата на фалшивите новини, доверието в медиите е спаднало значително. Всеки човек трябва да помисли лично за себе си на какви източници ще се доверява и винаги трябва да следи кой съобщава това, което се съобщава.

Авторът на Harvard Business Review Дан Гилмър още преди години предвиди тази нова ситуация, която ще възникне сред медийната аудитория. Той състави за изданието препоръки за добра ориентация в света на медиите, полезни на всеки.

Ето какви са те:

1. Бъди скептичен към всичко, което ти съобщават. Не приемай за абсолютно благонадеждно това, което четеш, гледаш или слушаш от медии от какъвто и да е тип. 

2. Не бъди еднакво скептичен към всички медии. Имаш вътрешно вграден барометър. Имай повече доверие на определени източници. Избери тази източници на базата на личния си опит и образованието. 

3. Излез извън ехо стаята. Влизаме в нея, търсейки информация, с която сме съгласни. Но обърни внимание и на нови гледни точки, опозиционни на твоята. Те те предизвикват. Лесно е да влезеш в ехо стаята. Но вече е лесно и да я избегнеш. На един клик си разстояние. Ако не разбираш как мислят другите, в бъдеще може да вземеш решения, неизгодни за теб самия. 

4. Интересна ти е тема? Прочети за нея и си задавай още и още въпроси. Колкото по-лична и значима я смяташ, толкова по-важно е да следиш развитието й в медиите, които я отразяват. 

5. Разбирай и се учи на медийни техники. В днешното дигитално общество човекът става медия, техниките за създаване на съдържание се превръщат в негова втора природа, поне при младите. Има демократизация на медиите. Всеки може да съобщава на света - това е чудесна новина. В същото време е равно по важност да разбереш начините, по които хора използват медии в интернет, за да убеждават и манипулират. Помисли как тези хора натискат вътрешните ти бутони за емоция и логика.

6. Искаш по-добри медии? Бъди умен потребител. Изисква се активен, а не пасивен подход към медиите.

В новата среда на изобилие от съобщения, хората имат нужда от нова медийна грамотност.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677