Затвори

Това, което клиентът не казва гласно

Снимка: Shutterstock

Клиентите рядко казват на глас какво е истински важно за тях. Изследване от полза за маркетинга обаче посочи водещите им желания. То бе дело на американската фирма Chally Group. Авторите му твърдят, че е голяма грешка бизнесът да смята, че важните нужди на хората се раждат в проектите или предложенията на мениджърите.

Според тях връзката с клиента се гради върху шест неизбежни негови нужди, рядко изричани в разговор със служителите на компанията, на които трябва да отговорят стратегиите на маркетинга и посланията на рекламните материали. Те са:

1. „Имам нужда да разчитам на теб.” Клиентите ненавиждат продажбите „направи удар и избягай”. Когато започнат да работят с фирмата, предпочитат да се свързват с един и същи човек. И той да не прехвърля отговорността към друг отдел на обслужването, ако нещо се обръща.

2. „Имам нужда да дойдеш подготвен.” Никога не очаквайте клиент да ви отговори на въпрос, за който сами сте могли да се осведомите.

3. „Имам нужда да бъдеш на моя страна.” Хората винаги рискуват нещо (положение в кариерата си, лично състояние), за да се включат към вашия бизнес. Затова очакват да представлявате техните интереси, не само вашите на търговец.

Технологии и влиятелни личности ще помагат на маркетинга през 2018 г.

4. „Имам нужда да опростиш нещата.” Всеки ден потребителите са заливани с море от информация. Не желаят повече информация. Искат да работят с фирма, която организира в смисъл информацията, с която разполагат.

5. „Имам нужда да бъдеш достъпен и налице.” Незабавното отзоваване при повикване е сред основните нужди на хората. Ако не се случи, бизнесът им казва, че не са важни за него, освен когато трябва да им продаде нещо.

6. „Имам нужда да бъдеш трето лице.” Ако можеха сами да разрешат проблемите си и да отговорят на своя потребност, хората в повечето случаи биха го сторили. Обръщайки се към продукт или услуга те често желаят външна гледна точка, която внася нова креативност в разрешаването на стари проблеми.

От Inc.com

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662