Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тревожната социално-медийна реалност

Снимка: Guliver/ Getty Images

Трябва да бъдем малко по-подозрителни към информацията наоколо днес, винаги трябва да имаме предвид кой ни я съобщава, кога. Това ли е най-важното и водещото в действителност?

Някои от лидерите на мнение в света днес остават изненадани от човешките реакции на хората, захранвани от съобщенията в медиите и картината, която медиите предоставят за света. 

Един от тях е Бил Гейтс, разказва в изданието Inc.com Крис Матисчък. Наскоро основателят на Microsoft и филантроп-предприемач, за когото е известно, че чете много, публикува с коментар в профила си в Twitter графика, която показва причините за смъртността в САЩ през 2016 г. От нея става ясно, че сърдечните болести и рака съставят 60% от тях. Следващата колона показваше търсенията в Google в САЩ за същата година: 37% търсения на информация за рака, 2% за болестите на сърцето. 

Наистина, хората в страната бяха търсили сведения и за смъртността от пътни инциденти, инсулти, диабет, пневмония, самоубийства, убийства и тероризъм - но много повече, отколкото за сърдечните болести (които според данните са водещата причина за смъртност). 

В третата колона се показваше пропорцията медийно отразяване по определени теми от уважавания в. Ню Йорк Таймс. Рак? 13,5%. Болести на сърцето? 2,5%. Убийства? 22,8%. Теорирзъм? 35,7%. 

Последната колона предлага данни за "Гардиън" и отразяваните от британското издание теми, които като цяло са подобни като при "Ню Йорк Таймс". 

Бил Гейтс коментира таблицата по следния начин: 

"Винаги съм бил изумен от несъответствието между това, което виждаме в новините и реалността на света около нас. Както би казал моят покоен приятел Ханс Розлинг, трябва да се борим с инстинкта на страха, който изкривява нашата гледна точка". 

Розлинг беше лекар и статистик, който силно желаеше хората да погледнат реалността на данните, когато разглеждат истините за развитието.

Гейтс е разочарован, че страхът доминира човешкото мислене и медийното отразяване.

След като изрази мнението си по темата, Илон Мъск го подкрепи. 

В Twitter Мъск сподели публикацията на Гейтс, за да изтъкне, че страховете не бива да бъдат водещото чувство сред хората, въпреки постоянната информация, която идва от медиите. 

Затова обаче той отнесе и някои критики, имайки предвид негови публикации в социалната мрежа от по-рано, в които той самият създава страхове в публиката. Например от преди 2 години, когато написа "Китай, Русия, скоро всички държави ще имат силна компютърна наука. Конкуренцията за развитието на Изкуствен интелект на национално ниво най-вероятно ще завърши като Трета световна война."

Трета световна война? Този негов туит получи 45 000 харесвания. 

Независимо дали става дума за новинарски медии или социални мрежи, нашите умове лесно се изкривяват във вяра и след това в ярост. Ние се тревожим и грижим за "погрешните" неща. Обсебваме се от въпроси, които наистина нямат значение. Дали вината е само на медиите?

Някои известни политици дори са усъвършенствали таланта си да ни накарат да се ядосваме за нещо тривиално, което да ни отклони от това, което е наистина важно.

Разбира се, най-трудният въпрос е: Как да се променяме? Как да спрем да бъдем подмамвани от незначителния въпрос? Как да убедим себе си да се съсредоточим върху това, което е реално важно?

Хората наистина са най-опасните от примитивните видове. Ние сме тези, които мислят, че са умни. Но ако сме толкова умни, защо всички данни не ни движат достатъчно, за да направим нещо по въпроса?

О, защото сме прекалено заети да раздаваме нашите собствени данни на такива като Facebook, така че да можем да публикуваме най-новите си ваканционни снимки.

още от Маркетинг
24
Понеделник
Февруари