Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Златният кръг“ на всеки бранд

Shutterstock

Саймън Синек е британско-американски мотивационен лектор, рекламист и инструктор по стратегически комуникации в Колумбийския университет. Освен това той е автор и на 5 книги за лидерството и комуникацията, включително „Започнете със ЗАЩО“, в която споделя своята концепция за трите концентрични кръга, спомагащи брандовете най-добре да изразяват характеристиките и предимствата на предлаганите от тях продукти и услуги при взаимодействие с целевите публики.

Най-вътрешният от тях е „защо“ (Why) и е свързан с обяснението защо компанията съществува, какви ценности, мисия и цели има, както и как продуктите са обвързани с тези елементи. Трябва да знаете защо сте в бизнеса и да говорите за това. Когато един бранд има силна мотивация и тя ясно си личи в предлаганото от него, потребителят ще направи покупка. Според Синек обаче именно въпросът „защо“ се задава най-рядко.

Компаниите трябва да знаят и да показват „как“ (How) действат, за да постигнат целите си. Най-често обсъждан от всички обаче е въпросът „какво“ (What) правят марките. Именно около него те завъртат рекламните си кампании и промотират продуктите си. Редът в рекламните материали трябва да е точно обратният – да започват със „защо“, да продължават с „как“ и да завършват с „какво“.

Като пример за компания, която комуникира своето „защо“ изключително добре, психологът посочва Apple. Видеата на бранда за смарт устройства промотират не толкова предимствата на новите им джаджи, а бранд ценностите – различното мислене, иновацията и създаването на чувство за общност. Една от последните кампании, която доказва това, е от миналата Коледа.

 

Тя креативно промотира iPad-а, фокусирайки се върху потребителя и това как устройството удовлетворява потребностите му.

Какво означава това за бизнеса ми?

Със забързването на темпото на бизнеса като цяло и многото избори, пред които е изправен, е важно да запазите успеха си. Трябва да развиете достатъчно убедителна маркетинг стратегия, насочена към това да изпъкнете спрямо конкурентите и да удовлетворите потребителските очаквания. „Златният кръг“ ви доближава една идея повече до тази цел.

Франклин Нах за Medium.com

още от Маркетинг