нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финансовият директор на GameStop напуска компанията

Снимка: GameStop

След последните няколко динамични борсови седмици за GameStop главният финансов директор на веригата за видеоигри подава оставка, предаде CNN.

Джим Бел, който е и изпълнителен вицепрезидент, се оттегля на 26 март, а компанията вече търси негов заместник „с възможностите и квалификацията, които да помогнат за ускоряване на трансформацията на GameStop“. Това намеква за усилията на търговеца да измести фокуса си от физически към онлайн продажби.

Новината идва около месец след като индивидуални инвеститори, които координираха усилията си в интернет, изстреляха акциите на компанията до около 350 долара за единица, отбелязвайки невиждан, но временен скок. В момента те се търгуват за около 45 долара.

Събитието даде огромна публичност на GameStop, която привлече вниманието на всички от Белия дом, както и на милиардери като Марк Кубан и Илон Мъск.

Бел е финансов директор на компанията от юни 2019 година. По онова време главният изпълнителен директор призна, че GameStop е на „трудно място“ – страда от спадащи продажби и има планове да затвори около 200 магазина. Докато една част от индустрията за видеоигри се разрастваше, игрите на физически носители – една от опорите в продажбите на GameStop, ставаха все по-малко популярни.

С настъплението на пандемията от COVID-19 нещата се влошиха още повече. През септември компанията съобщи, че планира да затвори между 400 и 450 магазина в глобален мащаб до края на годината, с около 100 повече от прогнозираното през миналия март. В тримесечието, приключило на 31 октомври 2020 г., фирмата отбеляза нетни загуби на стойност близо 19 млрд. долара.

още от Мениджмънт