Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

HR екипът остава дясната ръка на работодателя

Филип Анастасиу работи в областта на човешките ресурси от 20 години, повечето от които като специалист и мениджър „Обучение и развитие“. В момента е HR директор и член на борда на директорите на „МЕТРО България“. Снимка: Личен архив

По време на кризи знанието не боледува, споделя Филип Анастасиу, член на УС на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ)*, който е и сред основателите на най-новия проект на асоциацията – Тренинг академия за HR специалисти

 

- Заради COVID-19 възможностите за развитие в която и да е сфера изглеждат загубени. Така ли е?

- Ни най-малко. Всяка криза води до размествания в статуквото, а това отваря нови възможности. Развитие ще има, но не за всички. Колкото по-гъвкави, адаптивни и отворени за учене са хората, толкова по-големи шансове ще имат. Важно е да се каже обаче, че професионалното и личностното развитие отнемат време. Голяма грешка е, ако се гледа на него като на процес, който може да бъде стартиран само когато има нужда от него. В учене и развитие трябва да се инвестира постоянно, за да можеш да се възползваш от новите знания във всеки един момент. В ситуация на криза печеливши излизат тези, които са си направили инвестициите в хора навреме.

- В момента вие работите върху Тренинг академия на HR асоциацията. Какво провокира идеята за създаването ѝ?

- Тренинг академията е естествено свързана с мисията на БАУХ. Ние съществуваме, за да подпомагаме и развиваме професионалистите, които отговарят за управлението на хора. От години развиваме форуми и механизми, които насърчават обмяната на опит между хората и менторството. Единственото, което ни липсваше, беше формалното учене и Тренинг академията идва да запълни тази празнина.

- На какъв етап сте в осъществяването на проекта?

- Рамката на Тренинг академията са професионалните стандарти на асоциацията. Те определят темите, а самите обучения ще се разработват и водят от професионалисти в съответната област. В момента сме определили модулите и сме обявили конкурс за разработване на съдържание. Той е отворен за всички – както за фирми, така и за професионалисти в областта на управлението на човешките ресурси. Освен по-висшата цел да подпомагаме развитието на колегите, с този проект ние даваме и допълнителна подкрепа за бизнеса на консултантите в България. Вярваме, че в тези предизвикателни за всички времена, в които пазарът вероятно ще се свие и компаниите ще спестят някои от разходите си, Тренинг академията може да бъде платформа, която да донесе приходи на фирмите, които участват в нея.

- Какви са възможните сценарии за развитие на този проект – какво да очакват членовете на HR гилдията и до каква степен той е гъвкав към ситуацията в момента?

- Тренинг академията е замислена като нещо, което ще се развива с времето, и лично на мен не ми се иска да жертваме дългосрочното ѝ развитие заради ситуацията днес. Специалисти по управление на хора ще има и утре и те ще имат нужда от подкрепа. В същото време не може да си затваряме очите за реалността и е възможно да се наложи да проявим гъвкавост в плановете си или в методите, които използваме. Това не би трябвало да ни притеснява особено – обучението е една от сферите, които сравнително лесно и пълноценно може да се провеждат и дистанционно. На този етап най-важно е да привлечем достатъчно опитни експерти, готови да споделят знанията си с по-младите колеги, а след това, вярвам, че ще намерим решение на всякакъв вид препятствия, които ще се изправят пред нас. Знанието не боледува, така че Тренинг академията ще излезе здрава от тази ситуация.

- Каква е инвестицията на БАУХ в проекта и какви са очакванията за развитие на академията в дългосрочен план?

- До момента в проекта са взели участие над 20 души, които са вложили своя труд безвъзмездно в името на създаване на възможности за учене за членовете на асоциацията. Това е най-големият ресурс, който имаме. Оттук нататък обаче това няма да е достатъчно и ще е необходимо да инвестираме и финансов ресурс, тъй като трябва да създадем продукт, който да отговори на високите очаквания. Дългосрочно Тренинг академията ще подкрепи и друга дейност на Българската асоциация за управление на хора – Сертификационната програма. В момента в тази програма ние предлагаме на кандидатите за сертификация менторство, а занапред ще предложим и обучение, с което да се подготвят по-ефективно за процеса на сертифициране.

- С какво Тренинг академията ще бъде полезна на работодателите?

- Пандемията от COVID-19 и последвалата криза показа на бизнеса колко са му необходими добри специалисти по човешки ресурси, а на специалистите – колко много нови неща има да учат. Българският пазар на труда е много динамичен и с много структурни проблеми. Всички работодатели вече са наясно с нуждата от преквалификация и повишаване на уменията на служителите. „Човешки ресурси“ са дясната ръка на мениджмънта в този процес и инвестицията в тях трябва да бъде първа стъпка към повишаване ефективността на хората в една организация.

***

Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) е платформата за споделяне и развитие на специалистите по управление на човешки ресурси в България. Асоциацията е създадена през 2000 г., за да развива най-добрите професионални практики в управлението и развитието на човешкия капитал. Работи за подпомагане и развитие на професионалистите в областта на управлението на човешките ресурси, издигането на статута на професията и установяването на високи стандарти в работата, съизмерими със световните HR тенденции. БАУХ е единствената професионална организация, която събира HR гилдията, използвайки различни формати и високо експертно съдържание, за да подпомогне процесите, протичащи в нея – съответно да подкрепи бизнеса в постигането на неговите цели. БАУХ е член на Европейската асоциация за управление на хора (ЕАРМ) и на Световната федерация на асоциациите за управление на човешки ресурси (WFPMA). За повече информация: www.bapm.bg

Екатерина Тонова. Интервюто е публикувано в новия брой на списание "Мениджър", който вече е на пазара

още от Мениджмънт