нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инвеститори в Generali готови да търсят нов изпълнителен директор

Shutterstock

Двама водещи инвеститори в Generali са готови да заменят настоящия главен изпълнителен директор Филип Доне, ако бордът на италианския застраховател не успее да постигне споразумение да го задържи на работа, предаде „Ройтерс“.

Базираната в Триест компания трябва да назначи нов борд следващата пролет и спекулациите за бъдещето на настоящия шеф се засилиха през последните месеци. Двама инвеститори – Франческо Гаетано Калтаджироне и Леонардо Дел Векио, разкриха пакт за консултации относно решенията, свързани с Generali.

От борда зависи Доне да бъде назначен отново. Според източници двамата бизнесмени, сключили пакт за общ дял от 10.95%, са готови да подадат свой собствен списък с номинации за борда. Той няма да включва настоящия изпълнителен директор, въпреки че той е готов да се кандидатира за нов мандат.

Доне вече работи по нов бизнес план за Generali, който трябва да излезе през декември, след като държа изправна компанията по време на кризата от COVID-19. Той се радва на подкрепата на Алберто Нагел, шеф на миланската банка Mediobanka, която е най-големият инвеститор на Generali с дял от 12.9%. същевременно обаче първият и вторият по големина инвеститори в Mediobanka са именно Дел Векио и Калтаджироне.

още от Мениджмънт