Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Каква работна среда създавам? Давам ли личен пример?

Shutterstock

Важна част от професионалната еволюцията на всеки мениджър идва от способността да разпознае собствените си силни и слаби страни.

Искрената самооценка може да помогне на всеки лидер в извличането на максимума от неговите възможности и от тези на екипа, който ръководи.

Всеки мениджър, който иска да опознае себе си по-добре, трябва да си зададе следните въпроси:

1. Каква работна среда създавате за служителите си?

Корпоративната култура не е кодекс с универсални правила, тя може да бъде крайно различна в различните офиси. Затова е много важно е да мислите стратегически за атмосферата, която създавате. Ако повдигате вежди, когато някой си тръгва от работа навреме или пък пращате имейли в извънработните часове, култивирате среда, в която работниците имат чувството, че трябва да са на ваше разположени 24 часа, 7 дни в седмицата.

От друга страна, ако предлагате карта за фитнес клуб, допълнителни обучения и привилегии или пък насърчават служителите си да работят през уикенда само когато е наложително, показвате, че цените благосъстоянието и развитието на хората от вашия екип.

Помислете дали имате неразумни очаквания към своите подчинени. Преценете дали внасяте стрес в работа или демонстрирате разбиране и познание на задълженията, които подчинените ви имат извън офиса.   

2. Давате ли личен пример, който другите да следват?

Ако сте безкомпромисен педант на тема точност,  а често закъснявате за работа, служителите ви ще го забележат.  Вие сте примерът за подражание, който вашия екип ще следва. Покажете поведението, което бихте искали да видите у вашите служители. От начина, по който говорите и слушате, до проявата на уважение и благодарност, вашите действия определят очакванията за тези, които ръководите.

3. Разбирате ли мотивацията на вашите служители?

Някои лидери биха отговорили на този въпрос с една дума "Да - заплата". В това има голяма доза истина, но не означава, че няма и други, по-добри начини за изграждане на лоялност и повишаване на производителността. Всеки човек цени различни неща.

За някои благодарността е по-важна. Те търсят признание за работата, която вършат. Други предпочитат материалните награди, като карта-подарък или безплатен паркинг за седмица. Отделете нужното време, за да разберете какви са желанията на хората от вашия екип

4. Добра ли е комуникацията ви с вашите служители?

още по темата
още от Мениджмънт
26
Сряда
Февруари