Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Експериментът на Microsoft с 4-дневната работна седмица

Getty Images

За да увеличат продуктивността си, компаниите са склонни да експериментират. Един от начините е въвеждането на 4-дневна работна седмица, което включително и гиганти като Microsoft изпробват.

В началото на лятото от офисите на корпорацията в Япония обявиха специална програма, в която бе заложено всеки петък от месец август да е почивен ден за служителите. Към тях бяха отправени и още две предложения – да ограничат отговарянето на имейли и срещите им да не надвишават 30 минути. Ако е нужно повече време, комуникацията трябва да продължи онлайн, в специално разработено за целта приложение.

В края на програмата добрите резултати са налице – продуктивността скача с близо 40% спрямо същия период през 2018 г., а 90% от работниците в Япония споделят, че са доволни от промените. В страната вече има смъртни случаи, в резултат на прекалено многото работа, затова всяка облекчаваща реформа хората приемат с отворени обятия. Един от последните шокиращи случаи  бе през 2017-а, когато репортер почина от сърдечен проблем, предизвикан от заработени допълнителни 159 часа, в рамките на един месец.

още от Мениджмънт