Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Признаците, за които да внимавате при наемане на нов служител

109

Shutterstock

Успешното наемане на персонал е нещо повече от това да сте сигурни, че кандидатът има правилните умения и опит за отворената позиция. Той също така трябва да може да работи усърдно и да се вписва добре във фирмената култура, която сте изградили. Ако кандидатът „е с формата на куб”, а при вас има място за „кръг”, няма как да издържи дълго. Затова трябва да направите всичко възможно да прецените дали човекът, когото планирате да наемете, иска и има възможност успешно да се впише в средата на компанията ви – още преди да сте го взели на борда.

Ето 8 признака, за които трябва много да внимавате, когато преценявате дали кандидатът, когото смятате да наемете, наистина е най-подходящият човек за вашия бизнес. 

1. Не знае много за вашата компания. Кандидатите, които не са си направили труда да научат нещо за вашата компания, надали са най-подходящите. Те просто няма да вземат информирано решение дали ще се впишат в корпоративната култура. Находчивите кандидати ще използват интервюто като възможност да научат нещо допълнително за целите и културата на вашия бизнес на базата на своите предварителни проучвания.

2. Вашият стил на управление не отговаря на очакванията му. Може би сте поискали от кандидатите да споделят качествата на идеалния според тях мениджърски екип, и те описват мениджър с политиката на отворени врати и прозрачен стил на комуникация. А пък вие знаете, че във вашата компания топ мениджмънтът е много изолиран и организационната йерархична структура е усложнена. Може да си спестите много главоболия още на този етап. Възможностите пред вас са: да кажете на кандидата как стоят реално нещата във вашата компания и той да решава сам, или вие адекватно да прецените и да дадете като обратна връзка на човека причините за своя отказ.

3. Вашите основни приоритети се различават. Например, когато питате кандидатите за това какви са най-важните бизнес ценности и/или как те лично ще преценят дали си вършат работата добре, те заговорят за печалби и повишения. Но вие знаете, че вашият бизнес е фокусиран върху обслужването на клиентите и че увеличенията на възнагражденията са малко и рядко. Тези кандидати няма да бъдат щастливи с оскъдните парични награди.

4. Имате противоречиви разбирания за баланса лично/работно време. Те определят баланса лично/работно време като възможността да си вършат работата на което и да е място и по което и да е време, стига да се получи желаният резултат. Вашата идея за същата тази концепция обаче включва поява в офиса преди 09:30 ч. всеки ден и възможност да се тръгне по-рано в редките случаи, когато това се налага (например за час при лекар). Ако вашата компания задължително изисква присъствие на работното място, а нагласите на кандидата са различни, взаимоотношенията ви вероятно няма да сработят.

още от Мениджмънт
18
Петък
Януари