Затвори

С МВА съм винаги в зоната на израстване

Дончо Ангелов, директор бизнес развитие в SEGA

Дончо Ангелов е директор бизнес развитие в SEGA. Има магистърска степен по компютърни науки от Техническия университет в София, както и магистратура по бизнес администрация (Executive MBA) от Американския университет в България (АУБ). Работил е като разработчик на софтуер в редица компании, включително в Центъра за разработка на Майкрософт в Копенхаген. От 2011 г. изгражда представителството на датската компания Майлстоун Системс. През 2018 г. поема създаването на българския Development Services Centre of Excellence на SEGA.

- Как се насочихте към магистърска програма по бизнес администрация (МВА)?

- Започнах обучението си в MBA програмата през петата си година като управител на Майлстоун Системс България. Изграждайки местния офис на компанията от нулата, натрупах много практически знания във всички сфери на управлението на този бизнес. В програмата на АУБ видях възможността да свържа практическите си умения със съвременната управленска теория. Но MBA програмата ми даде много повече. Освен знанията и уменията, които търсих, там намерих и съмишленици и приятели за цял живот.

- Изцяло ли се посветихте на МВА или имахте възможност да съчетавате обучението с професионалните ангажименти?

- Избрах да съчетая работа и учене. Принципите, върху които е изградена Executive MBA програмата, отчитат факта, че участниците са работещи. Безспорно е, че редовният работен ден внася елемент на трудност. От друга страна, много от проектите са по-логични, ако използвате работните си предизвикателства, за да ги решите. Работещият студент има възможност да експериментира директно в ежедневието си всичко, което иначе би чул само като теория и упражнения по време на обучението си. Днес смятам, че дори и да можех да се посветя само на ученето, това щеше да бъде грешка.

- Защо избрахте да придобиете своята MBA степен в България?

- Аз работя в България. Тук са моите колеги, тук е организацията, която съм нает да изградя. Не можех да си позволя да инвестирам още минимум 10 часа за пътуване, а и чести пътувания в чужбина щяха да усложнят и оскъпят начинанието. Тук, разбира се, логично излиза и въпросът "А защо не дистанционно обучение?" Вярвам, че трайните знания и умения се изграждат най-добре в присъствената форма на обучение. Живият контакт е безценен. Въпреки че днес технологиите проектират говор и картина на хиляди километри, когато колегата е до теб, можеш да четеш емоцията много по-добре, да разбереш и да участваш в обучителния процес много по-пълноценно и вълнуващо. Един хубав, разгорещен спор по темата в момента не може да се случи толкова добре виртуално! А и след това не можеш да стиснеш ръката на опонента, да го поздравиш или да бъдеш поздравен.

- Дипломата MBA привлича все повече кадри като Вас, активни в сферата на ИТ. По какъв начин MBA обучението отговори на реалните Ви бизнес и управленски предизвикателства?

- Всичко, научено в програмата, има директно приложение в сферата, в която работя и на позициите, които заемам. В нашия бранш хората са единственият и най-важният капитал. Голяма част от елементите на обучението са насочени именно към тях: какъв е най-подходящият дизайн на организацията ни; как да разпознаваме правилните хора за нашия екип; как да ги задържим; как да  използваме грешките като механизъм за израстване; как да предаваме това знание на екипа си и как да изграждаме лидерите до нас.

- Доколко начинът на обучение Ви постави извън зоната Ви на комфорт?

- Човек учи най-добре и най-бързо точно извън зоната си на комфорт. Разбира се, наш естествен стремеж е да се връщаме бързо в нашата си комфортна зона, но затова и присъственото МВА обучение дава възможност на преподавателите бързичко да ни върнат обратно в зоната на израстване.

- До каква степен придобиването на MBA степен е свързано с решението Ви да смените работното си място преди една година?

- Този тип обучение те кара да свикнеш с това, че си вън от зоната си на комфорт. Да смениш работа, когато заемаш висока управленска позиция, не е лесно, но понякога е необходимо. Необходимо е за теб самия, но често е необходимо и за организацията.

- Какъв съвет бихте дали на хората, които търсят своята МВА или Executive MBA програма?

- Да не подценяват програмата, защото им предстоят много интересни, но и много напрегнати месеци. Да подхождат към обучението с позитивизъм. И да не губят полезната енергия – тази, която ще ги движи напред, въпреки трудностите. Да пазят отношенията с колегите си в програмата – това са хората, с които ще творят, ще се борят с проектите и трудностите и на които ще разчитат цял живот. Да не губят надежда, защото колкото и да е трудно, накрая ще си струва. Да планират отсега какво ще правят със свободното време, което ще им се появи след края на обучението.

- Ако тепърва Ви предстоеше избор на MBA програма, би ли Ви било от полза да се срещнете лично с представители на бизнес училища и какви въпроси бихте им задали?

- Бих се записал в МВА програма само след лични срещи с представители на съответното учебно заведение. Изборът на МВА не е като да избираш билет за кино. Важно е доброто планиране, защото МВА е част от личния и професионалния живот за минимум година и половина, а ползите – за цял живот. Бих попитал представителите на МВА: дали те са завършили тази програма; кое е най-хубавото нещо, което им е останало като спомен и защо; колко се е променила програмата, след като те са завършили; пазят ли "топла връзка" с колегите си от МВА кохортата.

***

Access MBA ви кани на 23 ноември 2019 г. в София да опознаете водещи международни МВА програми чрез лични срещи с представители на бизнес училища от Великобритания, Дания, Испания, САЩ, Франция, Холандия и други, сред които AUBG, The University of Sheffield, WU Executive Academy, St. Gallen University, SDA Bocconi, Duke University, Esade Business School. По повод 15 годишнината на Advent Group, организатор на Access MBA, на събитието в София можете да спечелите безплатно посещение в бизнес училище по ваш избор, както и безплатен курс за GMAT. Предварителната регистрация е задължителна, а участието – напълно безплатно Регистрирайте се за събитието на сайта на Access MBA.

Регистрирайте се за събитието на сайта на Access MBA.

Автор: Илиана Бобова, AccessMBA

още от Мениджмънт