нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Топ мениджърите на България 2020: Пламен Цеков, председател на Борда на директорите на Scalefocus*

Пламен Цеков е съосновател и председател на Борда на директорите на Scalefocus, както и член на УС на Българската аутсорсинг асоциация АИБЕСТ. Започва кариерата си като програмист и след години опит като технически ръководител през 2012 г. участва в създаването на Scalefocus, която има амбиции да стане най-иновативната технологична компания в Източна Европа. Компанията, която към момента има 800 служители, предлага консултантски услуги и софтуерни бизнес решения за дигитализация, иновации и трансформации.

Финалистите в най-престижния конкурс за бизнес лидери „Мениджър на годината“ са изправени не само пред трудностите на Covid-19 кризата. Тази година те приеха и предизвикателството на екипа на списание "Мениджър" да превърне гала церемонията по връчването на наградата във филм, включващ продължителни и изморителни снимки на трудни терени, при непредсказуеми метеорологични условия.

Паралелно със снимачния процес, на страниците на списанието десетте финалисти отговориха на важни въпроси за бизнеса и лидерството, подготвени от победителя в конкурса „Мениджър на годината 2019“ Светла Несторова, главен изпълнителен директор и председател на УС на ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп". 

"Мениджър Нюз" стартира поредица, в която публикува разговорите с всеки един от Топ мениджърите  на България за 2020 г., а на 29 ноември в ефира на bTV ще разберете кой от най-успешните български спортисти се изправи със своите два метра въпроси пред финалистите и колко далеч и високо успяха да стигнат те с него. Зрителите ще видят и церемонията по връчването на статуетката от президента Румен Радев. Тази година тя бе спечелена от Милена Драгийска, изпълнителен директор на „Lidl България“. 

Представянето на Златната десетка на Мениджър на годината 2020 завършваме с Пламен Цеков, съосновател и председател на Борда на директорите на Scalefocus

Искаме да докажем на света, че и тук могат да се родят IT шампиони

- Какво научихте от Covid-19 и как ви промени?

- Научихме, че бързата адаптация е ключ не само към оцеляване, но и към последващо развитие и растеж. Covid-19 ускори промените в много процеси в обществото и в бизнеса, което налага ефективни и бързи решения, включително нов тип лидерство. Научихме, че творческата работа в нашата индустрия може да се изпълнява отвсякъде и не е нужно всички хора да са в офиса, както и че продуктивността не страда, ако имаш добра технологична основа, целево ориентирана култура и мериш резултати, а не време. В същото време разбрахме, че хората имат екзистенциална нужда да поддържат човешки и близък професионален контакт и ключът е в правилния баланс.

- Какви са сценариите за бъдещето на вашия сектор и как ще се опитате да му повлияете?

- Хибридният начин на работа Working From Everywhere – комбинация и баланс между работа от вкъщи и отдалечено – отваря много големи перспективи в IT индустрията. Вече е възможно да работиш с талант от много повече места. Това е голяма възможност за регионите в България да привлекат обратно високообразовани хора, които в голямата си част в момента са концентрирани в София. Има и немалко хора в чужбина, които биха искали да се върнат и да помогнат на българската икономика, участвайки в решаването на демографските проблеми. За да се случи, както трябва, има нужда от промяна и еволюция на законодателната рамка и ударно развитие на инфраструктурата в регионите, включително публичните услуги по места – болници, училища, детски градини, опростена и дигитализирана администрация. Това е една от основните цели на IT бранша и различните браншови асоциации, в които Scalefocus членува.

- На какви ценности се опирате като мениджър?

- Целеустременост – налагане на амбициозни и постижими цели, които да могат и да се надскачат при определени обстоятелства.

Адаптивност – нищо не е вечно и не е идеално и трябва да сме готови да променяме организацията, начина си на работа, мисленето и целите си постоянно спрямо събитията.

Търпение – не всичко се случва от първия път, понякога даже не се случва. Има провали, от които можем да се учим. Но трябва търпение и постоянство, за постигнането на дългосрочни цели.

- Как можем да предизвикаме промяна към добро в средата, в която живеем и работим?

- Като признаваме и показваме добрия пример не само в работата, но и в обществото. Имаме културата да осветяваме и признаваме нашите най-добри служители по всякакви канали. Подкрепяме добрите примери и в обществото и участваме в каузи, свързани с образование, екология, развитие на млади таланти. Не на последно място е личният пример – трябва всички да извършваме добри дела безкористно. Гордея се, че в условия на извънредно положение колегите ми дадоха своя принос в услуга на обществото. Работиха ударно и денонощно и за по-малко от 3 седмици приложението Virusafe беше готово. Страната ни е сред първите, въвели този високотехнологичен подход в информационната борба срещу Covid-19.

- Какво за вас са отлични резултати и как мотивирате екипа си за тях?

- Като им задавам амбициозни цели и като откриваме заедно как те биха могли да бъдат постигнати. В допълнение им показвам как тези цели са част от една по-голяма картина, която има и носи своята по-висша цел и кауза. И също, че всички участваме в създаването на най-голямата българска IT компания, за която целим да бъде световно известна. И да докажем на света, че и тук могат да се родят IT шампиони.

- Кой е най-дефицитният ресурс за вас и как се справяте с дефицита?

- Времето. То никога не стига и в бизнеса търсим всякакви похвати да го „победим“, да сме по-бързи – спрямо конкуренцията, пазара, тенденциите. Справям се, като налагам качествени хора в компанията, които самостоятелно да решават все по-големи задачи. Делегирам голяма част от моите отговорности на хората под мен, като това е и постоянен процес за изграждане и растеж на мениджърите и на структурата като цяло. Непрекъснатото увеличаване на отговорностите, които идват естествено с растежа, е важно. Същевременно е ценно хората под мен да бъдат насърчавани да правят същото с хората под тях.

* Пламен Цеков кандидатства в конкурса „Мениджър на годината“ в ролята си на главен изпълнителен директор на компанията. От октомври 2020 г. този пост заема Иван Иванов, а Пламен Цеков остава основна част от компанията, като ще заема поста председател на Борда на директорите.

още от Мениджмънт