нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Това, което се измерва, се подобрява: 15 велики цитата за мениджмънта от Питър Дракър

Илюстрация: TPYXA_ILLUSTRATION / Shutterstock.com

Питър Фърдинанд Дракър е американски специалист и автор на книги по теория на управлението и бизнес мениджмънта, както и социален еколог. Неговите книги и научно-популярни статии, на които е автор, изследват по какъв начин хората се организират в бизнес корпорациите, правителствения сектор и нестопанските сдружения в обществото. Той е един от най-известните и най-широко влиятелни мислители в областта на научния мениджмънт. 

Ето защо решихме в следващите редове да ви представим някои от неговите най-велики изказвания по темата.

***

"За пръв път толкова много хора се изправят пред необходимостта да управляват себе си. Но обществото е напълно неподготвено за това."

"Задачата на маркетинга е дотолкова да изучи клиента, че продуктите или услугите да паснат напълно на клиента и да се продават сами."

„Хората, които не поемат рискове, като цяло правят около две грешки годишно. Хората, които поемат рискове, като цяло правят около две грешки годишно.“

„Срещите по определение са липса на ефективна организация. Защото човек или се среща или работи. Той не може да върши двете едновременно.“

„Дългосрочното планиране не се занимава с бъдещи решения, а с бъдещето на настоящи решения.“

"Малко хора, дори сред високо ефективните, не могат да отговорят на въпроси като "Знаете ли в какво сте най-силни? Знаете ли какво трябва да научите, за да извлечете максимална полза от силните си страни?" Което е по-съществено – малко хора въобще си задават тези въпроси."

"Най-големите предизвикателства пред организациите са: подобряване на катастрофално ниската производителност на работещите в областта на знанието."

"Няма нищо удивително в това, че придобиването и разпределението на формални знания заема такова място в обществото на знания, каквото са заемали придобиването и разпределението на собствеността и дохода в продължение на тези два или три века, които ние наричаме "епоха на капитализма"."

„Да правиш правилното нещо е по-важно, отколкото да правиш нещата правилно.“

„Ако искаш нещо ново, трябва да спреш да правиш нещо старо.“

„Няма нищо толкова безполезно, колкото вършенето с голяма ефетивност на нещо, което въобще не трябва да се върши.“

„Това, което се измерва, се подобрява.“

„Резултатите се постигат като се изследват възможности, не като се решават проблеми.“

„Толкова голяма част от това, което наричаме мениджмънт, се състои от затрудняване на работата на хората.“

„Мениджмънтът прави нещата правилно. Лидерството прави правилните неща.“

още от Мениджмънт