Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ти ли си или не си ти нашия кандидат

Снимка: Shutterstock

Когато става дума наемането на работа на правилния човек, добрите мениджъри не се задоволят само с намирането на кандидат, който има добро образование и квалификация или на такъв, с който биха искали да излязат на по бира след работа. Този подход към процеса на назначаване е изпълнен с подсъзнателни предразсъдъци, които не ви позволяват да си изградите реалистична представа за това колко добър ще бъде кандидатът в работата.

За да бъде едно интервю за работа ефективно, то трябва да разглежда кандидатите по един по-всеобхватен начин. Наред с много други неща, това означава, че  мениджърите трябва да задават въпроси, които разкриват нивото на емоционална интелигентност на кандидата, начина, по който той работи под напрежение, способността му да решава проблеми и мотивацията, която го е накарала да избере точно това работно място.

Ето и няколко въпроса, които ще ви помогнат да изберете правилния кандидат:

1. „Имате ли някакви въпроси към нас?“

Ако някога сте били на интервю за работа, то най-вероятно сте добре запознати с този въпрос. Мениджърите, отговарящи за наемането на нови служители, обикновено го задават на края на интервюто.

Ние обаче предпочитаме да задаваме този въпрос както в началото, така и в края на интервюто. Когато започваме интервюто с него, ние всъщност искаме да разберем дали кандидатът е отделил време, за да се запознае по-добре с историята и дейността на фирмата, както и със спецификите на позицията, за която кандидатства. Когато го задаваме в края, опитваме да разберем как се е изменило мнението на кандидата за работата и компанията, след като той е разбрал повече за тях. Това ни помага да разберем какви притеснения и колебания има кандидата и да ги адресираме възможно най-рано.

Въпросите, които кандидатът ще зададе, могат да демонстрират неговия опит в областта. Тези въпроси могат да покажат какъв е стила на работа на кандидата. Например, дали той проявява повече интерес към структурата на екипите в нашата организация или предпочита да разбере какъв е софтуера, който сме използвали в определен проект.

Не забравяйте, че няма глупави въпроси. Единственият начин да изглеждате неподготвени в случая е като не зададете никакви въпроси.

2. „Представете си че днес сме ви назначили на работа и че шест месеца по-късно ще искате да напуснете. Какво се е случило, за да ви накара да вземете това решение?“

Разбираме, че този въпрос не е никак лесен, но има ли по-добър начин да разберем какви са страховете и притесненията на кандидата? Ние използваме този въпрос, за да идентифицираме потенциални дългосрочни проблеми и да намерим най-добрият начин, за да ги преодолеем заедно.

3. „Как би изглеждал проектът, по който мечтаете да работите в нашата компания, и какво бихте направили, за да го превърнете в реалност?“

Освен че по този начин ще разберете какви са нещата, които интересуват кандидата, ще получите и добра представа за неговите лидерски качества.

Можете ли да се справите с това сами? Имате ли нужда от напътствия? Страхувате ли се да потърсите помощ? Знаете ли как да делегирате несъществените задачи или се натоварвате с цялата работа? В какъв мащаб мислите - голям или малък? Къде виждате себе си в йерархията на компанията?

Тук отново няма грешни отговори – всичко зависи от това какъв тип човек търсите. Ако например искате да намерите някой, който да заеме позицията на мениджър на проекти, то имате нужда от човек, който да не губи от поглед голямата картина и да се справя ефективно с делегирането на задачи. Ако търсите служител в сферата на обслужването на клиенти, то вие се нуждаете от добър комуникатор, който може да запази спокойствие под напрежение.

4. „Кога за последен път казахте „съжалявам“ ?“

Всички правим грешки на работното място, но това, което различава успешните хора от останалите, е начина, по който се изправят на крака след тези провали.

Вземете за пример човек, който се развиква на своята годеница, защото предишния ден тя не е резервирал маса в любимия им ресторант за днешната им среща, и друг, който търси свои колега, за да му се измени за неуместен коментар, който е бил изказан по време на срещата на екипа. Начина, по който тези хора подхождат както към чуждите грешки, така и към техните собствени, казва много за тяхната способност да растат в работата и да работят добре в екип. Най-важното при този въпрос е да не отговорите с „никога“.

В крайна сметка, за да бъде едно интервю за работа ефективно, то трябва да бъде под формата на двустранна дискусия, а не на разпит. Именно намирането на отговорите на тези 4 въпроса ще ви помогне да разберете дали ценности, приоритети и цели на кандидата отговарят на тези, които има вашата компания. Това тайната към изграждането на едно продуктивно и щастливи работно място.

............................

Ети Блумквист, главен изпълнителен директор на консултантска агенция Reaktor за САЩ и Нике Руколайнен директор „Човешки ресурси“ в Reaktor, за FastCompany.com

 

още по темата
още от Мениджмънт