Затвори

Не им казвайте, показвайте!

Снимка: Shutterstock

За да бъдеш добър лидер, трябва първо да си добър мотиватор. За съжаление, цитирането на мъдрости и популярни политически речи от миналото не са достатъчни. За да можете да мотивирате другите, трябва самите вие да сте мотивирани. И както при всички добри примери, това трябва да бъде показано, а не само казано.

Имайки предвид факта, че всеки човек намира своята мотивация в различни неща, най-лесният начин да разберете, дали той е мотивиран или не, е като наблюдавате неговият език на тялото.

Опитайте през следващите няколко месеца да вмъкнете тези действия във вашето ежедневие, за да започнете да вдъхновявате и мотивирате екипа си, без да казвате дори дума.

1. Покажете отворен и позитивен език на тялото, когато сте сред вашия екип

Когато имате лош или разочароващ ден, офисът е последното място, на което искате да го покажете. Това не означава, че трябва да се преструвате на щастливи и радостни, а да бъде отворени за разговори и критични дискусии. Никой не иска да работи с мениджър, който постоянно се оплаква от личния си живот.

За да покажете, че сте ангажирани с проблемите, нуждите и желанията на вашия екип, покажете тези знаци, характерни за позитивния език на тялото.

-Не кръстосвайте ръцете си

-Обърнете цялото си тяло към човека, с коготоговорите

-Отговорете с визуални знаци като кимане, вместо да казва „аха“ или „мхм“

-Вземете пример от езика на тялото на вашия събеседник. Дръжте се по начин, подобен на неговия.

Тези прости действия ще накарат хората от вашия екип да чувстват, че ги разбирате и че ви е грижа за това, което имат да кажат.

2. Обядвайте заедно с вашия екип

Преди време работех в компания, чийто главен изпълнителен директор бе открил пряка връзка между представянето на своя екип и случаите, в които той обядва заедно със своите служители.

Не казвам, че трябва да го правите всеки ден, но когато прекарвате време с вашия екип извън работната среда, вашите служители започват да гледат на вас като на нормален и истински човек, вместо да ви възприемат като недостъпен шеф. Когато те могат да видят вашата човешка страна, служителите ви ще се отнасят с по-голямо уважение към вас при всеки следващ разговор. Когато обядвате заедно с вашия екип вие показвате, че сте един от тях.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677