Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Владимир Начев е новият регионален мениджър на ЕПАМ за България

От април 2020 г. Владимир Начев поема управлението на българския клон на ЕПАМ Системс, водеща международна компания за разработване на софтуерни решения и цялостни платформи, която съществува на пазара от повече от 25 години. Начев работи в компанията от 5 години, като преди това е бил отговорен за локалната деливъри организация и проектите, реализирани от компанията в България. Има дългогодишен опит в създаването и внедряването на иновативни модели на работа и изграждането на софтуерни екипи. Владимир Начев преподава като гостуващ лектор в Университет „Проф. Асен Златарев“ в Бургас и работи като експерт на доброволни начала към Министерство на образованието и науката.

Снимка: Юлиан Донов

Tрансформирахме всички Tech Talks събития, които традиционно организираме на месечна база за ИТ специалистите в България, в дигитални сесии за споделяне на знание, споделя Владимир Начев, който пое управлението на българския клон на ЕПАМ Системс.   

- Господин Начев, поемате ръководството на ЕПАМ в период на обявено извънредно положение заради разпространението на COVID-19 в страната. С какви трудности се справяте в този момент?

- В международен план ЕПАМ има повече от 38 000 служители, от които 200 в нашия офис в София. На първо място взимаме мерки с грижа за осигуряване на здравето и безопасността на всеки един от тях, както и на нашата ИТ общност. Работим по кредото Remote By Design™ и още преди месец успешно преминахме към дистанционен режим на работа във всички наши офиси, с цел да предпазим здравето на нашия екип.

Същевременно нашите клиенти могат да разчитат на същото качество и сигурност, подсигурени от организационния ни модел и инфраструктурна архитектура. Прехвърлянето на цели екипи в дистанционен режим поставя  изцяло нови предизвикателства пред индустрията и някои от тях са вече видими в държави, известни като традиционни aутсорсинг дестинации.

В ЕПАМ винаги сме гледали на работата от вкъщи като на една от многото виртуални локации, от които могат да работят екипите ни. Моделът ни на работа е съобразен с този принцип, а добрата мрежова инфраструктура в България допълнително помага на локалната му реализация. Българският ни екип се справя страхотно в тази ситуация.

- Разкажете ни повече за мерките, които предприемате спрямо COVID-19.

- В глобален план адресирахме липсата на лични предпазни средства, като нашите инженери от EPAM Continuum създадоха open-source метод за производство на маски за медицински специалисти.

В България сме подготвили дарение за закупуване на лични предпазни средства и дезинфектанти за Белодробната болница в София. Това е нашата подкрепа към медиците, които се борят за нашето здраве ежедневно.

- Какво се случва с техническите конференции, които организирахте редовно?

- Tрансформирахме всички Tech Talks събития, които традиционно организираме на месечна база за ИТ специалистите в България, в дигитални сесии за споделяне на знание. 

На 23-ти април, например, ни предстои онлайн конференцията Java Z Day с лектори от цял свят. https://community-z.com/events/java-zday

Всеки от тях споделя знанията си в областта на програмирането с Java, като има лекции както за стартиращите професионалисти, така и за напредналите. Естествено, инициативата е напълно безплатна и вече се радва на доста регистрации.

- Как извънредното положение повлия на проектите и клиентите ви?

- В подобни моменти винаги сме били надежден партньор за нашите клиенти. Работим с международни компании от финансовата, фармацевтичната, транспортната, търговската и спортната индустрия. За някои от тези области текущата ситуация създава възможности и вече работим по нови идеи. В тази връзка, нямаме намаление в цялостния обема на работата. Единствената промяна на практика е преминаването в дистанционен режим на работа, което протече безпроблемно.

- Има ли други промени в дейността на ЕПАМ?

- Преди броени седмици преместихме офиса на ЕПАМ в наскоро завършената сграда Infinity Tower B. Чакаме с нетърпение да приключи периода на извънредното положение и да имаме възможност да се възползваме от офиса и широката тераса с гледка към Витоша.

Автор: Венцислав Савов

 

още от Мениджмънт