Затвори

В режим социално дистанциране все повече интервюта се провеждат онлайн

Снимка: Shutterstock

Компаниите, които набират персонал в условията на карантина, ще интервюират своите кандидати онлайн, за да избегнат разпространението на заразата, съобщава BBC.

Техническите гиганти Google, Amazon и Twitter са сред нарастващия брой фирми, които искат персоналът им да работи от вкъщи.

Стратегията е част от усилията за социално дистанциране, тъй като предприятията се опитват да забавят разпространението на вируса.

Headhunters казват, че сега е по-лесно да се свържете с кандидати, тъй като те не се намират в постоянни срещи или пътувания.

"Всъщност е по-лесно да се намерят много кадри, тъй като голяма част от тях са си вкъщи. Сега е много по-лесно отколкото ако са на срещи, инспекции, или пътуват някъде", заяви изпълнителният директор на компанията за набиране на персонал PageGroup Стив Ингъм.

Ограниченията за пътуване в световен мащаб също означават, че хората не пътуват по работа, което е едно от най-големите предизвикателства за набиращите персонал.

Голяма част от набиращите персонал водят своите срещи лице в лице в онлайн интервюта чрез платформи като Skype, Zoom и WhatsApp.

Освен това онлайн интервютата отнемат по-малко време, тъй като не трябва придвижване до мястото, на което е интервюто и са много по-удобни, както за мениджърите, така и за кандидатите. 

"Всички използват този подход с удоволствие, тъй като това им спестява време за пътуване и свежда до минимум човешкия контакт по време на пандемия от Covid-19", заяви Чарлин Тей от фирмата за набиране на персонал Robert Walters в Сингапур.

Но има и негативи

"Интервюто онлайн и личното интервюто са две напълно различни преживявания", каза Сара Джонстън, треньор по професионални интервюта. "Търсещите работа споделят, че може да се окаже по-предизвикателно и трудно да разговарят с интервюиращия онлайн, защото често се говори по-малко и се използват много по-малко невербални сигнали", добави тя.

Работещите в компании, набиращи персонал съветват кандидатите да бъдат търпеливи, тъй като все още ще има забавяния заради необходимостта да се измислят планове за действие в извънредни ситуации и компаниите се занимават с проблеми, свързани с коронавируса. "Това е неизследвана територия и всички правим възможно най-доброто", добави г-жа Джонстън.

Но онлайн интервютата не работят за всички. "За онези роли, които изискват взаимодействие с клиенти и управление на екип, интервюто лице в лице остава основен етап от процеса", добави Пол Ендакот, изпълнителен директор на GRIT Search.

още от Мениджмънт