Затвори

5 ситуации, които могат да ви изненадат при раждане

Снимка: Guliver / iStock

Искате да се подготвите за предстоящото раждане. Мислите, че сте планирали добре всичко. Ама не е точно така.

Раждането е непредсказуем процес, твърдят не само тези, които са го преживели, но и лекарите.
Много важна е разбира се позитивната настройка, но е добре да си дадем ясна сметка, че не всичко зависи от нас, обясняват специалисти.

Кога ще започне раждането

Ултразвукът е „казал“ точната дата на термина, лекарите са потвърдили и това ориентира бъдещата майка, кога да очаква раждането. Не винаги сценарият обаче е такъв. Освен, ако раждането предварително не е планирано и ще бъде секцио. Тогава датата е сигурна.
Дори, когато не става дума за изненадващо преждевременно раждане, трудно и дори невъзможно е да познаем точната дата на събитието.
Бременността продължава обичайно 37 седмици и бебето се ражда доносено. Има много варианти в рамките на плюс-минус още няколко дни до 41-ата седмица. Така че „изборът“ на бебето, кога да се яви на бял свят, е много широк.

Кой ще води раждането

Естествено сте избрали своя лекар, имате телефонния му номер, и се надявате, че той ще присъства в родилната зала. Много раждания обаче са непредсказуеми – раждането започва преди срока, започва, още докато викате линейката или се случва на път за болницата.
Или пък лекарят, който очаквате, е възпрепятстван, и друг се налага да поеме раждането. Това не означава, че здравето на майка и на бебето са под заплаха – напротив.
 

Как ще протече раждането

И тук прогнозите се провалят. Никой не е застрахован от усложнения. Случва се. Налага се епизиотомия или пък секцио, което не е било планирано предварително.
Всяко раждане е различно.

Ако първото е протекло по план, няма гаранция, че е второто ще мине така.

Как ще се държите по време на раждането

Решени сте твърдо, че ще раждате по най-естествен начин. Без обезболяване, в присъствие на съпруга, във водна среда, с дула, без лекар ...
В хода на раждането обаче, всичко това може да се промени. Случва се не само на кино.
Всеки има различен праг на поносимост на болката и психическа устойчивост. Дори вече да сте раждали, няма как да знаете дали следващия път ще съхраните спокойствието си.

Какви чувства ще изпитвате

Приливна вълна на радост и щастие – това не е единственото усещане след като всичко приключи благополучно. Майката може да не почувства нищо, освен страшна умора. Или пък да изпитва страх, тревога, разочарование ...

Не си струва да се упреквате за тези чувства. Те не са  доказателство за това дали сте готова да станете майка или – не.
Любовта и радостта е напълно възможно да се появят по-късно, а страхът и другите негативни чувства, ако не преминат, а почнат да се усилват, може да обсъдите с психотерапевт.

Източник: Новите родители

още от Наука и здраве