нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българската ваксина може да има ефект срещу всички варианти на COVID-19

Снимка: Shutterstock

Българската ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса. Това обясни в ефира на Нова телевизия д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН. 

На този етап прототипът на ваксината е в епруветка. Тя е сглобена и представлява липидни наночастици, парченца от спайковия протеин (б.р. шипчето) на коронавируса. "Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Изследва се нейната ефективност, имуногенност и безопасност върху миши модели. Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефекта от заразяване", обясни микробиологът и добави, че се работи по методологията на ваксина, която може да се впръсква. 

За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху лабораторните мишки. По думите на Петрова, към момента те са доста обещаващи. След това трябва да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът по микробиология към БАН ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита сметка, на която всеки може да дари. 

"На този етап фонд "Научни изследвания" се ангажира с проект, който е за втори прототип на ваксината. За да довършим първия, ще ни трябват средства. Представихме нашите резултати на здравния министър, които той все още разглежда. Надяваме се да ни обърнат внимание", добави д-р Петрова. 

още от Наука и здраве