Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бракът и приятелите пазят от деменция

Снимка: Shutterstock

Бракът и близките приятели са защитата от слабоумие, твърдят учени от университета Лафборо във Великобритания.

Проучването им продължило близо 7 години и в него участвали 6677 души според статията, публикувана в Journals of Gerontology, цитирано от Би Би Си

Никой от участниците първоначално не страдал от деменция, но в годините на изследването с такава диагноза се сдобили 220 пациенти.

Учените сравнили данни на тези, които развили болестта, и останали, които запазили разсъдъка си непокътнат. И така открили, че социалните връзки влияят на риска от възникване на заболавянето.

А едно от откритията гласи, че е важно качеството, а не количеството на приятелите.

"Около вас може ида има голямо количество различни хора, но само близките отношения са способни да намалят риска от развитие на деменция... Той не е свързан с броя на приятелите", пояснява проф. Ив Хогеруърст.

По думите й близките приятели играят ролята на буфер срещу стреса,  който влияя разрушително на здравето.

Деветте фактора за развитие на деменция:
Загубата на слух на средна възраст повишава риска с 9%
Липсата на средно образование – с 8%
Пушенето – с 5%
Липсата на навременно лечени при депресия – с 4%
Недостатъчната физическа активност – с 3%
Социалната изолация – с 2%
Високото кръвно налягане – с 2%
Затлъстяването – с 1%
Диабет от втори тип – с 1%

Според учените въздействието на тези фактори в различна степен зависи от всеки отделен човек, носят само 35% от риска. Останалите 65% засега са извън човешкия контрол.

Данните сочат, че риска от развиване на деменция у самотните хора е двойно по-висок, отколкото при хората със семейства.

Според д-р Дъг Браун, директор на изследването "Общества за борба с болестта на Алцхаймер“, става дума за близо 1 допълнителен случай на деменция на всеки сто души, които нямат брачен партньор.

Тъй като изследването продължава и момента, още е рано да се твърди кое е причината за това и кое следствието.

Известно е , че слабоумието поразява мозъка десетки години, преди болестта да може да бъде диагностицирана, и не е изключено в ранните стадии тези изменения да се отразяват на способността за общуване.

Във всеки случай самотата е най-сериозни проблем при деменцията, казва д-р Браун.

"Ако хората, които страдат от болестта, не получават подкрепа, деменцията може да ги доведе до пълна изолация“, пояснява той.

"Важно е хората с деменция да поддържат значими социални връзки и да запазят обичайния си начин на живот“, подчертава той.

още от Наука и здраве