нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Човечеството отделя повече парникова газове от вулканите

Getty Images

Вулканите отделят по-малко парникови газове от човечеството, твърди ново проучване на американски учени. То е посветено на влиянието на вулканите върху климата на планетата и е публикувано на уебсайта на проекта Deep Carbon Observatory (DCO).

Вулканите се считат за един от основните регулатори на климата. Те могат да допринесат както за затопляне заради изхвърлянето в атмосферата на натрупания в дълбините им въглерод, така и за охлаждане когато частиците от пепелта им блокират слънчевите лъчи и не им позволяват да достигнат земята.

Известно е например, че изригването на вулкана Тоба преди около 70 хиляди години е предизвикало вулканична зима, която почти е довела до изчезване на човечеството. Катастрофични последствия като рязко застудяване, унищожена реколта и глад са предизвикали и изригванията на вулкани в Южна Америка, както и вулкана Тамбор през 1815 г.

По-рано учени установиха, че най -големият резервоар на въглерод на планетата е нейното ядро. Той съдържа трилиони милиарди тонове, от които само 280-360 милиона се изпускат в атмосферата годишно. Това е много по -малко от количеството човешки емисии. Приблизително същото количество парникови газове се връща в недрата на Земята поради геоложки процеси.

На база на всички тези данни, учените са стигнали до извода, че въпреки че вулканите влияят на климата, геоложките процеси са компенсирали и отслабили това влияние през последните 1 милион години. От последната ледникова епоха, 60% от вулканите са били в покой. Само една трета от тях изригват активно. Но изследването показа, че дори спящите вулкани могат да отделят въглерод, което трябва да се има предвид при създаването на климатични модели.

още от Наука и здраве