Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Чуйте странните звуци, които звездите издават

Нискочестотните инфразвукови вълни на звездите са ускорени по такъв начин, че да могат да бъдат възприети от човешкото ухо. Източник: Vladi333 / Shutterstock

За първи път можем да чуем музиката, която звездите създават. Факт, възможен благодарение на последните развития в областта на науката и технологиите, както и на „магията“ на популярния продуцент Брайън Ино.

Вселената не е безмълвна. Звездите са част от „космически оркестър“, който изнася непрестанни концерти. Всички звезди издават инфразвукови акустични вълни. Ние не можем да ги чуем, тъй като са твърде ниско в честотния спектър. За щастие обаче те могат да бъдат уловени от телескопите.

Свикнали сме да възприемаме звука като нещо, което произвежда шум. От чисто физична гледна точка обаче звукът е просто вибрация, която преминава през материя.

Звездите, подобно на музикалните инструменти, не са 100-процента солидни. Ето защо звуковите вълни попадат във външните пластове и отскачат във вътрешността.

Това кара звездите да вибрират, което от своя страна ги кара леко да притъмняват и да засияват – нещо, което може да бъде засечено с телескопите. Именно по този начин можем да реконструираме звуците, произвеждани от тези вибрации.

Във въпросния космически оркестър най-големите звезди са басът или обоят – те произвеждат ниски и дълбоки звуци, докато по-малките звезди са своеобразни флейти или цигулки. Именно тези инфразвукови акустични вълни, изчислени от астрофизика д-р Гарик Исраелиън и аранжирани от Брайън Ино, може да чуете във видеото по-долу. 

Насладете му се!

Източник: Обекти

още от Наука и здраве