Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да лекуваш, означава да се погрижиш и за духа

АНЕЛИЯ ЦЕКОВА, ръководител административни дейности на специализираната в профилактична и извънболнична помощ верига МДЦ „Кристал“ АД.

За нас здравето на един човек не се изчерпва с поставянето на диагноза и назначаването на терапия, казва Анелия Цекова, ръководител административни дейности на специализираната в профилактична и извънболнична помощ верига МДЦ „Кристал“ АД

- Госпожо Цекова, МДЦ „Кристал“ е сравнително млада верига, но с различна концепция от добре познатите ни в тази област клиники. Разкажете малко повече за формулата, на която заложихте при стартирането на дейността си, и защо се спряхте точно на нея?

– Всъщност първата клиника „Кристал“ отваря врати още през 2010 г., като дейността є е ориентирана, както и досега, към извънболничната специализирана медицинска помощ и стоматологията. Неин създател и управител и до днес е д-р Георги Дормишев, който с времето успява да подбере и изгради стабилен екип – както лекарски, така и административен. Първото нещо, на което учим всеки новопостъпил в семейството на клиники „Кристал“, е, че в основата на работата стои социалният ангажимент. Важен е контактът с пациента и това да провокираш в него доверие, което, разбира се, да бъде и оправдано. Отговорността към здравето на всеки, дошъл при нас, е приоритет номер едно и точно затова неведнъж се е случвало специалистите ни да извършват прегледи и изследвания напълно безплатно.

Към днешна дата в София вече имаме три медицински центъра и специализирана клиника по очни болести (СБАЛОЗ „Кристал“ – 2015 г.), която е и най-новата, създадена от д-р Дормишев. Всяка една от структурите има различен сегмент от пациенти, с които работим. За нас здравето на един човек не се изчерпва с поставянето на диагноза и назначаването на съответното лечение. Възстановителният процес изисква грижа както за тялото, така и за духа. И това е нашата най-важна практика, която се опитваме да интегрираме в процеса на работа с хората. Изключително позитивно настроени сме и отворени към всякакви алтернативни методи, подпомагащи лечението и укрепването духа на човека. Така например в някои от клиниките работим с доказани професионалисти в областта на кинезитерапията и иглотерапията. Мога да ви уверя, че когато грижата за материята и душата се извършва паралелно, резултатите са изумителни.

– Мобилна клиника за профилактични прегледи е друго ваше иновативно нововъведение. Как се роди тази идея и какви са практическите ползи за вашата дейност и вашите клиенти?

– Идеята се роди през 2016 г. в момент, в който капацитетът на медицинските центрове се оказа недостатъчен да поеме големия поток от фирми, пръснати из цялата страна и желаещи да се доверят на нас и нашите специалисти за извършването на задължителните годишни прегледи и изследвания. Мобилната клиника всъщност представлява автобус с напълно оборудвани отделни кабинети, позволяващи безпроблемното извършване на всякакви прегледи и лабораторни изследвания. В автобуса има изграден АГ кабинет, очен кабинет, както и за извършване на преглед от специалист по вътрешни болести, включително ЕКГ, всички видове ехографии. Освен това мобилната ни клиника разполага както с високоспециализирана апаратура, която е вградена в самия автобус и пригодена за удобното използване от специалистите, така и с всички необходими за съответния лекарски кабинет консумативи. Годишно мобилният екип извършва прегледи на повече от 10 хил. души в цялата страна, което е достатъчно категоричен показател за изключителната дисциплина, професионализъм, точност и прецизност от наша страна. Ползата за всеки работодател, което прави мобилната клиника примамлива пред наемането на медицински центрове по места, е, че тя бива позиционирана непосредствено пред работното място на служителите. Това спестява много средства, а и време както на работодателя и неговите служители, така и на възложителя, който е избрал нас за изпълнение на медицинската профилактика.

– Посочвате като едно от силните ви конкурентни предимства висококвалифицираните специалисти, с които разполагате. В кои направления пациентите могат да разчитат на тях?

– МДЦ „Кристал“ са клиники с фокус върху оказване на извънболнична специализирана медицинска помощ. Разполагаме със специалисти от почти всички направления: стоматология, вътрешни болести, образна и ехографска диагностика, неврология, акушерство и гинекология, психиатрия, урология, дерматология, ортопедия и травматология, клинична, микробиологична и цитологична лаборатория, мануална и неврална терапия. В клиниките ни работят специалисти от водещите лечебни заведения в България като МБАЛ „Пирогов“, Правителствена болница, САГБАЛ „Шейново“ и др. Както вече споменах, имаме и специализирана клиника по очни болести – СБАЛОЗ „Кристал“, която е насочена към извършване на високоспециализирани процедури и операции, лазерни корекции, катаракти и т.н.

– С какви други преимущества на медико-денталните центрове „Кристал“ смятате, че осигурявате здравна помощ от нов тип?

– МДЦ „Кристал“ са едни от малкото клиники, които предлагат т.нар. неврална и мануална терапия. Невралната терапия е процедура, която единици специалисти могат да извършват. В нашия случай това е д-р Дормишев, при който идват хора както от страната, така и от чужбина за лечение. Невралната терапия представлява процедура, подходяща при неврална и мускулна болка и различни видове главоболия. Както вече споменах, за нас здравето е цялостен процес. Възстановяването трябва да се извършва на всички нива, за да има дълготрайни резултати. Болестта в редица случаи провокира т.нар. мисловна болка, която много лекари игнорират, но която в действителност е също толкова тежко нещо и трябва да се лекува, т.е. да се развие умствен имунитет и издръжливост в пациента. Поради тази причина работим с психиатри, специалисти в областта на китайската медицина, кинезитерапията, които спомагат оздравителния процес. Изповядваме максимата, че „човекът е човек благодарение на другите хора“, и това е причината както аз, така и всички, работещи в клиники „Кристал“, непрестанно да търсим все нови и нови начини и методи, които биха облекчили и допринесли за здравето на всеки един.

Автор: Ирина Велева. Интервюто е публикувано в новия брой на сп. "Мениджър", който вече е на пазара

още от Наука и здраве