нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Домакинската работа е стимул за мозъка

Снимка: Guliver / Getty

Хора, които ежедневно се занимават с чистене, готвене, пазаруване, ремонти и всякаква друга домакинска работа, имат положителни промени в обема и структурата на мозъка. Те се дължат на планирането, организацията на работа и не на последно място с непрекъснато движение. Това са изводите на учените, публикувани в списание  BMC Geriatrics.

Експерти от изследователския център „Ротман“ в Торонто наблюдавали 66 души на възраст от 71 до 75 години. Те трябвало да попълнят въпросник и да отговорят колко време на ден отделят за домакинска работа и за упражнения. След това учените изследвали различни показатели: обем на мозъка, както и съотношението на сивото и бялото вещество. Те оценявали също така различни когнитивни способности: памет, внимание, изпълнителски функции и скорост на обработка на информацията.

Оказа се, че тези хора, които по-често се занимават с домакинска работа, имат по-голям обем на мозъка и най-вече на сиво вещество.

Освен това те имат по-голям хипокамп, който е отговорен за паметта и обучението. По-голям е и фронталният лоб, който е отговорен и за познанието.

Проучването подчертава, че домашната работа - почистване, готвене, пазаруване, дребни ремонти за поддръжка и т.н., а не упражненията във фитнеса, увеличават обема на мозъка.

Учените предполагат, че домакинската работа има същия положителен ефект върху кръвоносните съдове като аеробиката с ниска интензивност. Освен това, докато върши домакинска работа, човек се занимава с планиране и организиране на процеса, което изгражда и укрепва нови невронни връзки.

Друг положителен ефект от домакинската работа е, че човек прекарва по-малко време седнал, което често се свързва с негативни последици за здравето.

Изследователят Никол Андерсън се надява, че тези данни ще мотивират възрастните хора да бъдат по-активни, тъй като домакинските задължения са част от живота, не изискват особена организация и са достъпни за всички.

Източник: Новите родители

още от Наука и здраве