Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Запис на глас може да е най-ценното ви наследство

2429

Снимка: Shutterstock

Гласовете на хората, които обичаме, са безценни. Те са дълбок психологически стимулант, показват съвременни изследвания, пише Psychology Today. Изданието цитира по-конкретно  проучване на Лесли Селцер, антрополог в Университета в Уисконсин, основано на  експеримент с лица, които са подложени на стрес тест.

За да успокоят нервите си, им е позволено да се свържат със своите майки. Половината от тях пишат съобщение, другата половина се обаждат по телефона.

Кръвните проби, взети от всяка група преди и след това, разкриват изненадваща разлика. Доброволците, които са чули гласовете на своите майките, показват много по-ниски нива на стрес хормони и по-високи нива на успокояващия окситоцин. Останалите, които само са си писали съобщения, не са показали промяна в кръвната картина.

В друго изследване с по-млади хора Селцер установява, че говоренето с майките активира същите части от мозъка, които реагират и при прегръдка от майката.

С други думи, слушането на гласа на близък човек, генерира същия ефект, както физическото докосване. Всичко това предполага, че трябва да мислим за човешкия глас като за своеобразен вид лекарство и не трябва да се лишаваме от възможността да поговорим с близките си при всеки възможен случай, вместо да им пишем. А още по-хубаво и здравословно и за двете страни би било, ако се виждаме при всеки удобен случай. 

И следващият път, когато сте близо до вашите родители, баби и дядовци, не пропускайте шанса да ги запишете. Помолете ги да ви разкажат нещо. Един ден, този запис ще бъде най-ценното ви наследство.

още по темата
още от Наука и здраве
22
Петък
Март