нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Иновативен инструмент за изграждане на молекули грабна Нобела за химия

Снимка: Кадър от излъчване на живо на сайта Nobelprize.org

Германецът Бенямин Лист и британецът Дейвид Макмилан си поделят Нобелова награда за химия за 2021 г. за разработването на нови инструменти за изграждане молекули, които помагат за създаването на нови лекарства и правят процеса по-екологичен, предаде Ройтерс.

Двамата ще си поделят наградата от 10 млн. шведски крони (около 1,14 млн. щатски долара) за работата си по „асиметрична органокатализа“, който по думите на Нобеловия комитет е „нов и иновативен метод за изграждане на молекули“. Двамата са разработили „асиметричната органокатализа“ през 2000 г., независими един от друг.

„Органичните катализатори може да бъдат използвани за редица химически реакции. Чрез тези реакции учените могат по-ефективно да създават всичко – от нови фармацевтични продукти до молекули, които могат да улавят светлина в слънчеви клети“, казват от Кралската шведска академия на науките.

Самите катализатори представляват молекули, които остават стабилни, докато същевременно с това позволяват или ускоряват химични реакции, осъществявани в лаборатории ли големи промишлени реактори. Преди пробива на Лист и Макмилан само някои метали и комплексни ензими са били използвани като катализатори.

От Академията отбелязват, че новото поколение катализатори е по-екологично и по-евтино за производство, което го прави ключа съставка в процеса на създаване на пластмаси, лекарства и парфюми.

Нобеловата награда за химия е третата, която се връчва всяка година, след тези за медицина и за физика. Сред известните носители на наградата за химия са Мария Кюри и Фредерик Сангър, които печелят приза два пъти.

още по темата
още от Наука и здраве