Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Безпокойството разболява не само душата

3257

Shutterstock

Безпокойството само по себе си е проявление на адреналина, когато той се освобождава в организма, казва Робърт Глатър, доктор по медицина в болница "Ленокс Хил" в Нортуел, САЩ, пише INSIDER. "Зениците ви се разширяват, дишането ви се ускорява, сърцето ви бие по-учестено и кръвното ви налягане се повишава. От еволюционна гледна точка, всичко това може да е животоспасяващо", казва Глатър, обяснявайки, че това е начинът, по който тялото ни се подготвя за евентуална ситуации, предвещаваща "борба или бягство".

Всеки чувства тревожността различно, но има няколко основни физически симптоми, които може да изпитате, когато натискът на негативните емоции стане прекомерен. Ето някои от най-често срещаните:

Мигрените - отговор, но и причина за безпокойство. Според статистиците стотици милиони души по света страдат от мигрена всяка година, но все още не е ясно кое е първо: тревожността или мигрената. Въпреки това, притеснението може да повлияе и да задейства мигрената, нарушавайки сънят и храносмилането.

Храносмилателната ви система може да понесе голям удар. Когато емоциите карат тялото ви да превключи в режим на битка или бягство, когато умът ви се надпреварва и не можете да спите, когато дишането и пулсът ви се ускорят, вашата храносмилателна система може да бъде засегната. Не е необичайно да усетите гадене, позиви за повръщане, киселини в стомаха и т.н.

Развивате невротичен тремор или тик. Това може да включва поведение като устно повтаряне на звуци, бързо мигане, кашлица, гримаси или други подобни, които могат да се развият в резултат на тревожност, според Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Ставате по-податливи на болести. Продължителният стрес и то в големи дози, усилва производството на хормона кортизол, известен още и като един от основният хормон на стреса. Когато се освобождава по-дълго време в по.големи количества, той отслабва имунната система. Кортизолът обикновено действа, за да помогне за намаляване на възпаленията, като засяга антителата, свързани с възпалителните процеси и съотношението на белите кръвни клетки. В един момент, заради повишено безпокойство, вие не можете да се преборите с инфекциите.

още по темата
още от Наука и здраве
23
Петък
Август