нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да подбираме ефективно най-добрите плодове и зеленчуци

Снимка: monticello / Shutterstock

Не е тайна, че съвременното земеделие използва най-различни торове и химикали, за да отглежда своите плодове и зеленчуци. Крайният продукт може и да изглежда привлекателно на външен вид, но веднъж щом го вкусите, осъзнавате колко много сте грешали. Как тогава можете да разпознаете онези плодове и зеленчуци, които наистина са качествени?

Кайсия

Еднакъв цвят по целия плод, без следи от наранявания. Червеникавите или жълтите оттенъци са нормални. Помнете – повърхността на кайсията трябва да е напълно суха. Кожата не трябва да променя формата си, когато я натискате.

Авокадо

Кожата на узрялото авокадо трябва да е тъмнозелена, груба и чиста – без следи или цепнатини. Помнете – не трябва да е твърдо. Когато го натиснете лекичко, трябва да се оформя лека вдлъбнатина. Ако авокадото не е узряло, оставете го да престои на стайна температура за няколко дни.

Патладжан

Лъскав външен вид – еднакъв тъмнолилав цвят навсякъде. Не трябва да има пукнатини или светли / тъмни петна. Стъблото е зелено. Помнете – избирайте онези, които са еластични, гладки, средни като размер и относително тежки.

Диня

Райетата трябва да са ясно очертани. Стеблото (ако е налично) е жълто и сухо. Не трябва да има пукнатини или драскотини по повърхността. Помнете – избирайте средни по размер дини, които са сравнително тежки. Узрялата се напуква, когато окажете натиск върху нея.

Ананас

Трябва да има жълт оттенък. Върховете на всеки сегмент са кафяви, а листата – дебели и зелени. Помнете – ананасите трябва да са тежки и еластични и да имат сладка плодова миризма. Избягвайте онези с червеникав цвят.

Пъпеш

Груб и тежък. С нежен сладък аромат. Помнете – узрелият пъпеш издава кух звук, когато почукате по него.

Нар

Яркочервен и лъскав – с оранжев оттенък. Кожата не трябва да е твърде суха или да има пукнатини или кафяви белези. Помнете – трябва да е твърд и да не мирише.

Картофи

Гладки – без много цепнатини, дупки или следи. Не трябва да са зеленикави. Винаги избирайте твърди и средни като размер картофи.

Тиквички

Еднакъв цвят по цялото протежение. Гладка кожа, без следи от белези или пукнатини. Помнете – винаги избирайте тиквички, които са не по-дълги от 15-20 см.

Лимони

Гладка и лъскава кожа без вдлъбнатини или издутини. Цветът трябва да е еднакъв навсякъде. Помнете – плодът трябва да е мек, но не прекалено твърд. Винаги избирайте по-тежките, те са най-сочни.

Нектарини

Яркожълти с гладки червени страни. Избягвайте тези с тъмни цветове или прекалено лъскавите. Помнете – узрелите нектарини трябва да са жълти или червеникави линии, наподобяващи кръвоносни съдове. Ако липсват, най-вероятно са използвани нитрати.

Сливи

Гладка повърхност, еднакъв цвят – без цепнатини или тъмни петна. Помнете – мъхестата обвивка по повърхността показва, че сливата е откъсната съвсем скоро.

Краставици

Яркозелени, тънки, с нелъщяща кожа. Помнете – не трябва да имат вдлъбнатини или да са набръчкани. Избледнялото стебло показва, че краставицата не е прясна.

Репички

Еднакъв цвят без тъмни или жълти петна. Помнете – трябва да са твърди, еднакво оформени и гладки. Опитайте се да купувате репички, към които все още има листа (това ще ви подскаже колко пресни са).

Домати

Ярък цвят, лъщящи, тънка кожа без пукнатини, наранявания, петна и т.н. Ако са зелени, значи не са узрели. Помнете – трябва да имат приятен  и богат аромат. Ако са прекалено твърди, вероятно са пълни с нитрати.

Тикви

Повърхността трябва да е твърда, с еднакъв цвят, без наранявания или следи от загнивания. Помнете – винаги избирайте малки или средни като размер тикви. Стеблото трябва да е сухо. Тиквите със синкава кожа са най-сладки.

Фурми

Еднакъв тъмен цвят, да не са прекалено лъскави. Без следи от наранявания или дефекти. Фурмите не трябва да са прекалено сухи или сбръчкани. Помнете – фурмите трябва да са леко лепкави заради естествените захари в тях.

Ябълки

По повърхността не трябва да има следи от паразити, тъмни петна или цепнатини. Помнете – избирайте ароматните и средни като размер ябълки. Ако кожата е прекалено мазна, най-вероятно са третирани с химикали.

Прочетете целия материал на сайта на Obekti.bg

още от Наука и здраве