Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какви опасности крие прахът за пране

6371

Shutterstock

Според изследователи 50% от населението не се замисля за това до колко е безопасен праха за пране, пише medikforum.ru. Поредна експертиза, този път от руска агенция за контрол, показа, че голяма част от марките прах за пране, които се предлагат на пазара, са токсични за организма, особено, ако се прекалява с дозирането им.

Всички изследвани прахове не се отмивали окончателно и оставяли повърхностно-активни вещества след изплакване. Станало ясно и, че при всички тях индексът на токсичност бил далеч над установените норми, като най-опасен в този смисъл бил прахът за детски дрешки AOS.

Руският специалист и алерголог Алексей Попович смята, че голяма част от праховете за пране са потенциално опасни за здравето, тъй като са способни да провокират редица проблеми - кожни заболявания, раздразнения, алергични реакции, поражения върху нервната система, кръвта, черния дроб и бъбреците. По думите на експерта, върху човешкия организъм влияят различни компоненти на миещите средства - хлор, фосфорни съединения, аромати, ензими, флуор и т.н. Най-голямата опасност идва от това, че за да премахнем от дрехите следите от токсичните вещества, би следвало да ги изплакваме 8-10 пъти, което е на практика невъзможно. Също така много хора прекаляват с количествата използван препарат - при праховете за пране нормата е три равни супени лъжици на 5 кг, освен ако не е указано друго, а при течните се спазват точно указанията за количество препарат на килограм пране. Тъй като голяма част от миещите средства допускат по-голямо количество за използване, в зависимост от степента на замърсеност на дрехите, много от хората прекаляват с това и смятат, че е напълно безопасно да дозират "на око". 

"Препаратите, които се използват за пране, се делят на неорганични и органични. Първите перат добре, но са най-токсични. Проблемът е там, че 50% от хората при вида на добър измивен ефект, който им икономисва време и пари, избират потенциално опасно миещо средство", казва алергологът.

Източник: Новите родители

още от Наука и здраве
26
Понеделник
Август