Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Компютърните игри за памет пазели от деменция

Възрастните хора, които играят по няколко часа на компютърни игри за упражняване на способностите за запаметяване, биха намалили средно с 30% риска да развият деменция, твърди противоречиво изследване, публикувано вчера.

Предварителните резултати от 10-годишното изследване бяха представени още миналата година на годишната международна конференция за Алцхаймер в Канада.

Изследването, финансирано от американските здравни институти, е проведено с 2800 души в добро здраве, които в началото на експеримента са били на 74 години. Какво представлява експериментът: хората трябва да идентифицират бързо предмети, показани на компютърния екран. Сложността и бързината на играта се увеличават прогресивно.

Участниците са стояли пред мониторите най-малко по 10 часа през първите 5 седмици. След това ги разделили на 3 групи. Първата група продължила със стандартните упражнения за запаметяване, втората – с упражнения за логика, третата служела за контролна група.

След това учените измерили промените в когнитивните способности веднага след първите 5 седмици на експеримента, после веднъж годишно през следващите 5 години и още един път – на 10-ата година от началото на проучването. Целта била да се установи как участниците изпълняват всекидневните си задачи.

„Практикуването на игри за ментални реакции е довело до намаляване на риска от деменция с 29% в първата група през първите 10 години, в сравнение с контролната група“, обобщава Джери Едуардс от университета в Южна Флорида. При другите две групи нямало съществени разлики.

още от Наука и здраве
16
Понеделник
Декември