Затвори

Компютърните игри за памет пазели от деменция

Възрастните хора, които играят по няколко часа на компютърни игри за упражняване на способностите за запаметяване, биха намалили средно с 30% риска да развият деменция, твърди противоречиво изследване, публикувано вчера.

Предварителните резултати от 10-годишното изследване бяха представени още миналата година на годишната международна конференция за Алцхаймер в Канада.

Изследването, финансирано от американските здравни институти, е проведено с 2800 души в добро здраве, които в началото на експеримента са били на 74 години. Какво представлява експериментът: хората трябва да идентифицират бързо предмети, показани на компютърния екран. Сложността и бързината на играта се увеличават прогресивно.

Участниците са стояли пред мониторите най-малко по 10 часа през първите 5 седмици. След това ги разделили на 3 групи. Първата група продължила със стандартните упражнения за запаметяване, втората – с упражнения за логика, третата служела за контролна група.

След това учените измерили промените в когнитивните способности веднага след първите 5 седмици на експеримента, после веднъж годишно през следващите 5 години и още един път – на 10-ата година от началото на проучването. Целта била да се установи как участниците изпълняват всекидневните си задачи.

„Практикуването на игри за ментални реакции е довело до намаляване на риска от деменция с 29% в първата група през първите 10 години, в сравнение с контролната група“, обобщава Джери Едуардс от университета в Южна Флорида. При другите две групи нямало съществени разлики.

още от Наука и здраве